Povratne boce (2007)

Vratné lahve (Originalni naziv)

komedija drama

Srednjoškolski profesor književnosti napušta posao i zapošljava se u lokalnom supermarketu

 
Režija: Jan Svěrák
Scenarij: Zdenek Sverák
Uloge: Zdeněk Svěrák, Tatiana Vilhelmová, Daniela Kolárová, Miroslav Táborský, ...

Filmografija

Josef napušta posao nastavnika i zapošljava se u lokalnom supermarketu na šalteru za povratnu ambalažu. Počinju komplikacije. Josef nije baš idealan radnik, no njegova je prednost to što se lako zbližava sa svojim suradnicima i mušterijama. Oženjen je, ali i on i žena umorni su jedno od drugoga. Oboje varaju, iako nije sve tako crno-bijelo kao što se na prvi pogled može činiti.

Film "Povratne boce" češkog Oscarom ovjenčanog dvojca ("Kolja"), redatelja Jana Svěráka i njegova oca Zdeněka Svěráka (scenarist i glavni glumac), šarmira gledatelje pričom o 65-godišnjem profesoru Jozefu Tkalounu koji odlazi u mirovinu, ali odbija prepustiti se umirovljeničkom načinu života te se zaposli u supermarketu na blagajni prazne ambalaže. U Jozefu je još puno strasti (zabavno-provokativne scene snova) i želje da pomogne ljudima oko sebe i u njihove prazne živote ulije emocionalnu toplinu. Posredovanje između kolege s posla i gospođe koja kupuje u njihovu dućanu, razumijevanje situacije zbog koje se raspao brak njegove kćeri i želja da joj nađe "pravoga" dovest će Jozefa do toga da ga vlastita žena optuži da je zanemaruje i više ne voli.

Dok velik dio današnjih scenarija i kada se bave obiteljskim temama poseže za ekstremnim situacijama kako bi ispričali priču, Svěrákovi svoj film grade od minuciozno složenih ulomaka svakodnevice koje gledatelj lako prepoznaje i s kojima se još lakše poistovjećuje. Ispričati priču na taj način filmašima rijetko polazi za rukom, a posebno je dojmljiv privid lakoće u pristupu građi ispod kojeg je duboko suosjećanje s likovima i razumijevanje njihovih problema i dvojbi. Uz standardno odličnog Zdeněka Svěráka u glavnoj ulozi i ostali glumci su posao odradili majstorski prigušeno i emocionalno toplo tako da doista liče ljudima iz naše neposredne okoline.

"Povratne boce" su gorkoslatka komedija, natopljena najboljom tradicijom češkog humora, humora koji gledatelja tjera na smiješak, ali i na to da promisli o viđenom.

Goran Ivanišević


Komentari (5)

Foto