Bijeg: Ljudski teret (1998)

Escape: Human Cargo (Originalni naziv)

akcija drama

Američki građevinar nađe se u problemima kad pristane graditi u Saudijskoj Arabiji

 
Režija: Simon Wincer
Scenarij: John McDonald, Clyde Burleson
Uloge: Treat Williams, Stephen Lang, Sasson Gabai, Ze'ev Revach, Lawrence Dane

Filmografija

Ovaj zanimljivi film, koji govori o sudaru dviju različitih civilizacija, snimljen je prema knjizi što ju je o svojim doživljajima napisao John McDonald u suradnji s Clydeom Burlesonom. Film je režirao istaknuti televizijski i filmski redatelj Simon Wincer. Rođen je 1943. u Australiji gdje je i započeo karijeru no posljednjih desetak godina radi ponajviše u Americi.

Film se temelji na istinitim dogadajima. Amerikanac John McDonald (T. Williams) i njegov ortak suvlasnici su uspješne arhitektonske tvrtke. U listopadu 1977. John upozna u Houstonu Sulimana Nasira Rasija (S. Gabai) koji predstavlja jednog princa iz Saudijske Arabije. Princ će Johnovoj tvrtki povjeriti gradnju zgrada u Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od gotovo pet milijuna dolara. John oduševljeno pristane i ubrzo otputuje u Saudijsku Arabiju kako bi potpisao ugovor i počeo voditi gradnju. Tamo ga dočekaju razni civilizacijski šokovi kao što su javno kamenovanje preljubnice ili odsijecanje ruke lopovu. Najveći je za njega poslovni šok - Suliman mu kaže da princ nije zainteresiran za gradnju, ali da je novi naručitelj još utjecajniji čovjek. To je slijepi šeik Abdulla Fazza (Z. Revach).

Johnu se čini da Fazza oteže s potpisivanjem ugovora no Suliman mu objasni da je to uobičajeni, oprezni način poslovanja u Saudijskoj Arabiji. U jednom trenutku John se sukobi sa Sulimanom i Fazzom oko tumačenja ugovora i Johna uhite kao čovjeka koji je prekršio ugovor. Uz pomoć prijatelja Dennisa McNatta (S. Lang), koji već dulje radi u Saudijskoj Arabiji, pušten je na uvjetnu slobodu i čak tuži Fazzu. Dobije spor, no od tog trenutka nište više ne ide kako treba...


Komentari (0)

Foto