Gužva i frka (2005)

Hustle & Flow (Originalni naziv)

drama glazba kriminalistički

Svodnik u krizi srednjih godina pokušava ostvariti san i postati rap glazbenikom

 
Režija: Craig Brewer
Scenarij: Craig Brewer
Uloge: Terrence Howard, Anthony Anderson, Taryn Manning, Taraji Henson, ...

Filmografija

"Gužva i frka" redatelja i scenarista Craiga Brewera jedan je od ponajboljih glazbenih filmova snimljenih u novome tisućljeću, ponajprije zato što doista uvjerljivo i izravno, bez ikakvog uljepšavanja, ocrtava put mnogih nadarenih repera, kojima je svijet glazbe najčešće jedini put izlaska iz života sitnoga kriminala. Naravno, ovo je, prije negoli glazbeni film, zapravo drama o čovjeku koji želi postati glazbenikom, a niz oporih detalja svakome će gledatelju omogućiti shvaćanje situacija kroz koje glavni lik prolazi.

Nezadovoljan svojim životom sitnog muljatora i ne pretjerano uspješnog svodnika, DJay (Terrence Howard) sanja o pravom uspjehu u životu, kao i glazbenoj karijeri repera. Uz pomoć svojih prijatelja Keyja (Anthony Anderson) i Shelbyja (D.J. Qualls), DJay počinje snimati hip-hop pjesme, u kojima se jasno vidi njegov dar za tekstove, koji obiluju frustracijama i nadanjima malog čovjeka na ulici. Kada sazna kako se u četvrt na zabavu vraća slavni memfiški reper Skinny Black (Ludacris), DJay mu odluči pristupiti i zamoliti ga za pomoć, no zabava ne završava onako kako je to itko htio. Čini se da se DJay jednostavno nikako ne uspijeva izvući iz začaranog kruga života na ulici, ali možda mu ljubav prema trudnoj Shug (Taraji P. Henson) pruži nekakvu nadu.
Iako tumači osobu koja živi na samom rubu zakona, sjajni Terrence Howard DJaya portretira kao vještog manipulatora, ali i osjećajnog čovjeka koji želi nešto više, pa je s pravom bio nominiran za Oscara, kojeg ipak nije dobio. Ipak, jedan kipić "Gužva i frka" jest osvojila, onaj za najbolju originalnu pjesmu.

Komentari (0)

Foto