Slomljeno koplje (1954)

BROKEN LANCE (Originalni naziv)

drama romantika vestern

U nesložnoj obitelji Devereaux eskalira sukob oko prodaje obiteljske imovine i zemlje

 
Režija: Edward Dmytryk
Scenarij: Richard Murphy
Uloge: Spencer Tracy, Robert Wagner, Jean Peters, Richard Widmark, Katy Jurado, ...

Filmografija

Ovjenčana Oscarima za najuspjeliju sporednu žensku ulogu i najbolji scenarij odnosno priču koju je napisao Philip Yordan te nagrađena Zlatnim globusom za promicanje međunarodnog razumijevanja, izvrsna vestern-drama cijenjenog Edwarda Dmytryka izuzetno je uspjelo ostvarenje koje zaplet posuđuje iz snažne drame House of Strangers Josepha Mankiewicza iz 1949.U ovom filmu, intrigantnoj i slojevitoj vestern-drami za koji scenarij potpisuje dva puta za Oscara nominirani Richard Murphy.

Kad se poslije odslužene trogodišnje kazne zatvora nađe na slobodi, mladi Joe Devereaux (R. Wagner) u uredu guvernera Horacea (E. G. Marshall) susretne svoju polubraću Bena (R. Widmark), Mikea (H. O´Brian) i Dannyja (E. Holliman). Dok je Mike povučen i šutljiv momak, a Danny pomalo budalast i lakomislen mladić, Ben je prijetvoran i odlučan čovjek koji se smjesta sukobi s Joeom. Naime, Ben je unatoč Joeovom protivljenju nastavio naftnoj tvrtki prodavati obiteljsku imovinu i zemlju koju je stjecao njihov pokojni otac Matt (S. Tracy). Nakon što bijesan napusti guvernerov ured, ne primijetivši njegovu privlačnu kćer Barbaru (J. Peters), Joe se pred velikim očevim portretom prisjeti starih vremena.

A energični Matt Devereaux bio je sposoban i utjecajan čovjek koji se nakon smrti svoje prve supruge oženio požrtvovnom Indijankom Señorom (K. Jurado). Nažalost, s trojicom sinova iz prvog braka uvijek je imao problema, a jedino je Joe uvijek podržavao njegove odluke i poslovne planove. Štoviše, kad su Ben, Mike i Danny jednom ukrali nekoliko grla stoke namjeravajući ju prodati, Matt i Joe su se oružjem suprotstavili trojici mladića, a Ben je tada metkom ranio oca.

Joe je uvijek osjećao netrpeljivost trojice polubraće, a dodatne mu je probleme stvorila veza s privlačnom Barbarom, kćeri guvernera Horacea kojem je Matt presudno pomogao u stvaranju političke karijere. Nakon što je Matt uz pomoć sinova oružjem s njihove zemlje istjerao rudarsku tvrtku moćnog Mac Andrewsa (R. Burton) koji je eksploatacijom bakra zagađivao rijeku, svojeglavi starac se ubrzo našao pred sudom. No tijekom procesa u kojem ga je branio stari prijatelj, odvjetnik Clem Lewton (C. Benton Reid), napetosti u odnosima Matta i Joea s ostalom braćom dodatno su eskalirale.

 


Komentari (0)

Foto