Dunya i Desie (2007)

DUNYA & DESIE (Originalni naziv)

drama

Dvije tinejdžerice usprkos svim svojim razlikama potporu nalaze u svom prijateljstvu

 
Režija: Dana Nechushtan
Scenarij: Robert Alberdingk Thijm
Uloge: Maryam Hassouni, Eva van de Wijdeven, Mahjoub Benmoussa, Rachida Iaallala, ...

Filmografija

Film je nominiran za nizozemsku nacionalnu filmsku nagradu u tri kategorije, a može se pohvaliti i osvojenom nagradom publike na Sarajevo Film Festivalu 2008. u programu TeenArena. U ostalim su ulogama T. Maassen (TBS, Minoes) i M. Musters (Tussen stand, Stille Nacht).

Osamnaestogodišnje Dunya El-Beneni (M. Hassouni) i Desie Koppenol (E. van de Wijdeven) dvije su najbolje prijateljice iz Amsterdama. Iako u mnogo čemu različite, povučena Dunya marokanskog podrijetla i vrckava Desie koja nikad nije upoznala oca najveća su potpora jedna drugoj još od djetinjstva.

Bezbrižni dani odrastanja za dvije djevojke poprime drukčiji tijek kada Dunyni majka (R. Iaallala) i otac (M. Benmoussa), koji ne odobravaju kćerino prijateljstvo s Desie, dogovore njezino vjenčanje u Maroku, a Desie ostane trudna. I dok Dunya s nevjericom odlazi u zemlju svojih predaka, Desie je odluči pratiti kako bi napokon pronašla oca koji je prije osamnaest godina iz Nizozemske otišao u Maroko.

To je filmska inačica istoimene popularne i višestruko nagrađivane televizijske serije koja se snimala od 2002. do 2004. Njezine su naslovne junakinje dvije tinejdžerice iz Amsterdama koje usprkos svim razlikama - karakternim, socijalnim i etničkim - dijele ono najvažnije nalazeći u svom prijateljstvu i međusobnom razumijevanju ključnu potporu u godinama odrastanja. Iako je bilo teško nadmašiti izvornu seriju film je poprilično svježe i zabavno ostvarenje u kojem se spretno nižu prikazi oprečnih životnih situacija. Snimljen na lokacijama u Nizozemskoj i Maroku, film je, baš kao i TV serija, zajedničko djelo redateljice Dane Nechushtan (Djinn, Nachtrit) i scenarista Roberta Alberdingka Thijma, dok su svoje nastupe ponovile dvije mlade glumice proslavljene ulogama Dunye i Desie. To su vršnjakinje M. Hassouni (Offers, Kicks) i E. van de Wijdeven (I Prey, Escort), obje rođene 1985., koje su razvile izvrsnu interakciju uvjerivši gledatelje još jednom da su idealne za likove koje tumače. Obje su proglašene velikim glumačkim nadama nizozemske kinematografije, a ne bi čudilo ni da ostvare međunarodne karijere.

 


Komentari (0)

Foto