Buick Riviera (2008)

Buick Riviera (Originalni naziv)

drama

Slučajan susret promijenit će sudbinu dvojice emigranata

 
Režija: Goran Rušinović
Scenarij: Miljenko Jergović, Goran Rušinović
Uloge: Slavko Štimac, Leon Lučev, Aimee Klein

Filmografija

Nastao prema knjizi Miljenka Jergovića ovaj nam film donosi priču o slučajnom susretu između Hasana i Vuke, dvojice emigranta koji se i dalje ne mogu pomiriti sa gorkom sudbinom koja ih je zadesila. Buick Riviera osvojio je nagradu za najbolji film na sarajevskom filmskom festivalu.

"Buick Riviera" je psihološki triler o dvojici emigranata iz Bosne i Hercegovine. Njihov susret u Americi pretvara se u dramu koja će im zauvijek promijeniti živote. A sve je započelo još početkom rata, daleko od Amerike, u njihovoj bivšoj domovini. Buick Riviera je inače stari automobil prema kojem Hasan Hujdur (Slavko Štimac) gaji veliku privrženost i ljubav. Hasan živi sa Angelom (Aimee Klein), ali je njegova prava ljubav stari automobil. Igrom slučaja Hasan upozna Vuka Šalipura (Leon Lučev), također emigranta iz Bosne i Hercegovine, koji se na prevaru uselio u SAD. U početku, obojica se rado sjećaju djetinjstva i života u bivšoj domovini...

Film "Buick Riviera" dobio je Zlatnu arenu za najbolji scenarij na festivalu u Puli 2008. godine (Goran Rušinović i Miljenko Jergović), Srce Sarajeva za najbolji film na Sarajevo Film Festivalu 2008., Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu Sarajevo Film Festivala 2008. - Slavko Štimac i Leon Lučev (prvi put u povijesti SFF-a, dva glumca su dijelila nagradu, i to za isti film), FIPRESCI (nagrada udruženja kritičara) za najbolji film Sarajevo Film Festivala. Film "Buick Riviera" sudjelovao je na nizu festivala diljem svijeta, a tu svakako treba izdvojiti Karlovy Vary i prestižnu selekciju Variety Critics Choice 2009. godine.


Komentari (7)

Foto