Čuvari (2009)

Watchmen (Originalni naziv)

akcija triler drama fantastika

Smrt bivšeg superheroja donosi neočekivane posljedice

 
Režija: Zack Snyder
Scenarij: David Hayter, Alex Tse
Uloge: Jackie Earle Haley, Malin Akerman, Billy Crudup, Matthew Goode, ...

Filmografija

Watchmen, legendarna grafička novela nastala iz ruku strip ikona Alana Moorea i Dave Gibbonsa, konačno dolazi i na velike ekrane. Redateljsku palicu u rukama drži Zack Snyder koji je iskustvo prebacivanja stripa na film stekao u iznimno uspješnom filmu "300".

Sredina je 80-ih prošlog stoljeća. Opasnost od nuklearnog rata između Amerike i Rusije neprestano prijeti čovječanstvu, a superheroji su morali ostaviti svoje kostime i posao zahvaljujući Keeneovom nacionalnom zakonu, koji je američki kongres prije desetak godina donio, a kojim se zabranjuje bilo kakvo osvetničko ponašanje suprotno zakonu. No sve se mijenja kada se Comedian (Jeffrey Dean Morgan), bivši superheroj i medijska zvijezda, nakon borbe s misterioznim protivnikom, sunovrati kroz prozor nebodera. Njegova smrt ne prođe neopaženo pa jedan od posljednjih osvetnika Rorschach (Jackie Earle Haley) krene u istragu i upozori umirovljene bivše kolege - Dr. Manhattana (Billy Crudruo), Nighta Owla (Patrick Wilson), Ozymandiasa (Matthew Goode), Sally Jupiter (Carla Gugino) i njenu kći Silk Spectre (Malin Akerman) da su im životi u opasnosti te da se nešto ozbiljno sprema.Prema stripu DC Comicsa iz sredine 80-ih, autora Alana Moora, Davea Gibbonsa i Johna Higginsa, ovo je mogao biti samo jedan u nizu trendovskih blockbustera u kojem su oživjeli stripovski superheroji, no Zack Snyder se pobrinuo da ne bude tako. Naprotiv, ono što smo dobili je uz "Viteza tame" Chirstophera Nolana najbolja ekranizacija jednog stripa. Ujedno, koncept stripa i superheroji iz "stvarnog svijeta", koji je Moore stvorio, toliko su različiti od uvriježenih zamisli koje imamo o herojima, da su zabetonirali smjernice filma. Takvim pristupom, osmišljavanjem socijalnog i anti-Reaganovskog koncepta, za vrijeme čijeg predsjedavanja je dio Amerike vjerovao da je nedodirljiv i nesavladiv, a zapravo ne doživljavajući opasnost hladnog rata, kritika je bila bačena ne samo na američki sistem toga doba, već na sve slične, poput Thatcheričine vladavine te na svjetske vođe koji su se predstavljali kao naši čuvari. "Tko nas čuva od čuvara" - bilo je pitanje tada postavljeno, a danas, budimo iskreni, ono je još relevantnije.
Smješten u alternativnu stvarnost 1985., kada je hladni rat bio na vrhuncu, "Čuvari" su bili toliko zahtjevan projekt da su čak i montypytonovac Terry Gilliam te David Aronofsky ("Pi", "Requiem for a Dream", Crni labud") bili prisiljeni odustati što zbog financijskih, što zbog artističkih razloga. Režija je pripala jednom od najtraženijh redatelja današnjice, Zacku Snyderu ("300 - Bitka kod Termopila", "Zora živih mrtvaca", "Babydoll uzvraća udarac"), koji je uz sjajan znalački odabir glumaca snimio uistinu jedan od najboljih SF filmova posljednjeg desetljeća.

Komentari (32)

Foto