Vukovi (1981)

WOLFEN (Originalni naziv)

triler horror

Detektiv istražuje slučajeve brutalnih ubojstava za koje sumnja da su ih počinili vukovi

 
Režija: Michael Wadleigh
Scenarij: Whitley Strieber, David Eyre, Michael Wadleigh
Uloge: Albert Finney, Diane Venora, Edward James Olmos, Gregory Hines, Tom Noonan

Filmografija

"Wolfen" je prvi i jedini igrani film Michaela Wadleigha, snimatelja i redatelj glasovitog muzičkog dokumentarca Woodstock iz 1970. Wadleigh se prethodno afirmirao kao direktor fotografije na filmovima američke nezavisne produkcije s istočne obale - "Dnevniku Davida Holzmana" Jima McBridea i "Tko to kuca na moja vrata" (oba iz 1967. godine) Martina Scorsesea.

Političar u usponu, njegova privlačna družica i njihov tjelohranitelj brutalno su ubijeni. Slučaj preuzimaju newyorški policijski detektiv Dewey Wilson te njegovi partneri Rebecca Neff i Whittington. Forenzička analiza rezultira otkrićem vučjih dlaka na tijelima ubijenih te se Dewey i ostali počinju pitati jesu li zločin počinili vukovi, pri čemu se postavlja pitanje odakle vukovi u New Yorku? Tragovi istrage vode prema produhovljenim Indijancima koji rade na čeličnim konstrukcijama, čiji je 'glasnogovornik' Eddie Holt...

Nastao jedanaest godina nakon Woodstocka, "Wolfen" je slojevit, atmosferičan film koji znatno proširuje i produbljuje granice standardnih izdanaka žanra triler-horora, pri čemu se posebno ističe danas još aktualniji ekološki podtekst.

Imponira i vrsna glumačka ekipa na čelu s glasovitim Albertom Finneyjem (Subotom uvečer, nedjeljom ujutro, Tom Jones, Pod vulkanom, Millerovo raskrižje, Erin Brockovich, Dobra godina). Na uglednom festivalu fantastičnog filma "Wolfen" je dobio Specijalnu nagradu žirija.


Komentari (0)

Foto