Sanjiva dolina (1999)

Sleepy Hollow (Originalni naziv)

horror fantastika

Policajac u malome gradiću istražuje ubojstva koja je navodno počinio konjanik bez glave

 
Režija: Tim Burton
Scenarij: Washington Irving, Kevin Yagher
Uloge: Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson, Michael Gambon, ...

Filmografija

U filmu Sanjiva dolina, Johnny Depp igra Ichaboda Cranea, ekscentričnog i poštenog redarstvenika, s avangardnim pristupom rješavanju zločina. Njegovi moderni načini istrage dolaze na kušnju, kada ga pretpostavljeni šalju u malo selo Sanjivu dolinu, da bi istražio niz ubojstava, koje je navodno počinio konjanik bez glave.

Sanjiva dolina je napeta priča u produkciji Paramount Picturesa i Mandalay Pictures. Film je režirao Tim Burton, a u njemu glavne uloge glume Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson i Michael Gambon. Nastao je prema klasičnoj priči Washingtona Irvinga. Radnja filma se zbiva 1799. godine, a temelji se na klasičnoj priči Washingtona Irvinga "The Legend of sleepy Hollow". Priča o sanjivom, ograničenom svijetu, koju Irving prikazuje, vjerno je prikazana. U film se miješaju horor, fantazija i romansa, a u njemu se pojavljuje izuzetna glumačka ekipa koja se suočava sa natprirodnim pojavama. U biti, to je bio savršen materijal za redatelja Tima Burtona.
"Sanjiva dolina" je Burtonov posljednji film za koji se poslužio adaptacijom Legende o Sanjivoj dolini, klasične kratke priče Washingtona Irvinga i klasičnom animiranom verzijom Walta Disneyjea o Ichabodu Craneu. I dok je u oba slučaja Crane preplašeni učitelj, kod Burtona i Deepa, on je policajac iz New Yorka (vrijeme radnje je 1799.) koji pokušava znanstvenim putem doći do dokaza zločina, posebno kada se nađe na zadatku u tihom gradiću u Sanjivoj dolini, gdje mora istražiti seriju brutalnih ubojstava. Žrtve su dakako s odrubljenim glavama, a mještani misle da je ubojica duh Hessiana Horsemana, bivšeg njemačkog plaćenika koji je djelovao u vrijeme rata za američku nezavisnost. Crane ne vjeruje njihovim pričama sve dok se i sam, oči u oči ne sudari s demonskim protivnikom, nekom vrsti gotičkog terminatora, zlosutnog monstruma koji uništava i ruši sve pred sobom...
Sanjiva dolina je treća filmska suradnja Johnny Deppa s režiserom Timom Burtonom. Deppova sjajna gluma u Burtonovom Edward Scissor-handsu mu je širom otvorila vrata Hollywooda i postao je jedan od najtraženijih mladih glumaca. Bio je i nominiran za nagradu Golden Globe. Druga nominacija slijedi za ulogu u filmu Benny & Joon, neobičnu ljubavnu priču, u kojoj je igrao s Aidan Quinnom i Mary Stuart Masterson. Depp se ponovno udružuje s Burto-nom u filmu Ed Wood, priči o jednom o najekscentričnijih američkih režisera B-filmova.

Komentari (10)

Foto