Anastazija (1956)

Anastasia (Originalni naziv)

drama povijesni

Izbjegli ruski general namjerava se prijevarom dokopati bogatstva prave ruske princeze

 
Režija: Anatole Litvak
Scenarij: Arthur Laurents, Marcelle Maurette
Uloge: Ingrid Bergman, Yul Brynner, Helen Hayes, Akim Tamiroff, Martita Hunt, ...

Filmografija

Film "Anastazija" zanimljiva je psihološka drama smještena u dvadesete godine prošloga stoljeća, u središte lukavo skovane prevare oko identiteta jedne osobe. Priča je labavo utemeljena na stvarnom slučaju Anne Anderson, djevojke koja se lažno predstavljala kao izdanak carske ruske loze.

Pariz, rane dvadesete godine 20. stoljeća. Nakon što je spasi od pokušaja samoubojstva, general Bunin (Y. Brynner), vođa grupe ruskih useljenika, odluči nesretnu mladu Ruskinju (I. Bergman) uzeti pod svoje okrilje, no ne iz milosrdnih pobuda: naime, želio bi je iskoristiti i predstaviti kao Anastaziju, jedinu preživjelu kćer ruskoga cara Nikolaja, za koju se pretpostavljalo da je ubijena prije deset godina. Ako bi uspio, mogao bi se domoći deset milijuna funti iz engleske banke, novca što ga je car ostavio ako bi se pojavio njegov pravi nasljednik. Bunin počne podučavati djevojku kraljevskim manirama, s tim da u to uključuje i navodnu amneziju nakon jedva izbjegnute pogibelji. No pred njim postoji velika zamka koja bi mogla raskrinkati njegov naum: stara ruska plemkinja Maria Feodovna (H. Hayes) mora povjerovati da je djevojka prava Anastazija...

Ovaj film režirao je Anatole Litvak, redatelj ukrajinskoga podrijetla, poznat kao autor filmova "Out of the Fog" i "The Snake Pit". Film je vrlo uspjelo, intrigantno djelo dobro ispričane priče, mjestimično napet s izvrsno predstavljenim plemićkim miljeom iz dvadesetih godina. U glavnoj ulozi nastupa slavna Ingrid Bergman (ova joj je uloga naznačila provratak u Hollywood nakon dugogodišnjega izbivanja zbog burne ljubavne veze s redateljem Robertom Rossellinijem), a za ovu ulogu nagrađena je Oscarom. Uz nju, ostale uloge tumače slavni Yul Brynner, Helen Hayes, Martita Hunt i ostali.


Komentari (1)

Foto