subota, 26.11.2022 19:55

Milijunaš s ulice (2008)

Slumdog Millionaire (Originalni naziv)

drama romantika

Siromašnom Indijcu pruži se prilika za ostvarenje svih snova

 
Režija: Danny Boyle
Scenarij: Loveleen Tandan
Uloge: Dev Patel, Anil Kapoor, Saurabh Shukla, Rajendranath Zutshi, Jeneva Talwar

Filmografija

Redatelj Danny Boyle ("Trainspotting", "28 Days Later") donosi nam ovu priču o mladom i siromašnom Indijcu koji se susreće sa raznim problemima nakon što se uspije probiti do završnog kruga kviza "Tko želi biti milijunaš?".

Jamal Malik (D. Patel) osamnaestogodišnji je mladić iz Mumbaija, dijete s ulice, "pseto iz sluma", bez roditelja, često i bez hrane. Odmalena je naučio na težak, siromaški život. No, njegov se život mijenja kad se prijavi i uspije kvalificirati za kviz Tko želi biti milijunaš. Na čuđenje milijunskog gledateljstva i uz navijanje cijele nacije, Jamal uspijeva odgovoriti na sva pitanja. Jamala tek jedno pitanje dijeli od osvajanja 20 milijuna rupija! To je tako neobično da izaziva sumnju policije, koja ga počinje ispitivati. Odgovarajući na pitanja, Jamal prepričava događaje iz svog života, od najranijih sjećanja do mukotrpnog odrastanja. Sjećanja su tako živa da ih, u flashbackovima, proživljavamo zajedno s glavnim junakom, a isto se događa i strogom i grubom policijskom inspektoru. Jamalove priče istodobno su i potresne i dirljive i tužne i smiješne, a u svakom od tih događaja on je naučio po jedan odgovor na pitanja što ih je dobio u kvizu...
Izvrsna ideja filma potječe iz romana Vikasa Swarupa, kojemu je Slumdog Millionaire bio prvi i za sada jedini roman. Scenarist je Simon Beaufoy, daroviti britanski pisac, koji je i za dva ranija scenarija, "Skidajte se do kraja" i "127 sati", bio nominiran za Oscara. Film je režirao Danny Boyle, redatelj kojega se svi sjećaju po njegovom prvom, iznenađujuće velikom hitu, "Trainspotting" (1996), o besperspektivnoj skupini mladih narkomana. On je režirao "127 sati", "28 dana kasnije", "Sasvim malo ubojstvo" i jedan je od samo sedam redatelja koji su za isti film osvojili Oscara, Zlatni globus, BAFTA-u, i nagradu Redateljske udruge. Takav uspjeh postigli su još samo filmovi "Diplomac", "Let iznad kukavičjeg gnijezda", "Vod smrti", "Schindlerova lista" i "Planina Brokeback".

Komentari (12)

Foto