Blade (1998)

BLADE (Originalni naziv)

akcija triler horror

Pola čovjek-pola vampir, biće nadljudskih sposobnosti posvećuje se borbi protiv vampira

 
Režija: Stephen Norrington
Scenarij: David S. Goyer
Uloge: Wesley Snipes, Stephen Dorff, N'Bushe Wright, Kris Kristofferson, ...

Filmografija

Ovaj spektakularan holivudski proizvod temeljen je na istoimenom stripu, a "pogonska" mu je "snaga" glavni glumac i koproducent Wesley Snipes, jedna od najvećih afroameričkih zvijezda današnjice (Groznica džungle, New Jack City, Putnik 57, Izlazeće sunce). Četiri godine kasnije snimljen je i podjednako uspješan nastavak "Blade II", ponovo sa Snipesom i Kristoffersonom (Pat Garrett i Billy Kid, Konvoj), koji je prvim "Bladeom" revitalizirao poodavno zamrlu karijeru, u glavnim ulogama.

Nadljudske snage i otporan na svjetlo, ali neutaženog vampirskog apetita, Blade (Wesley Snipes) je lovac na vampire koji ostaje na strani dobra samo uz pomoć čovjeka koji ga je zarana izbavio iz zagrljaja smrti – vjernog Abrahama Whistlera (Kris Kristofferson). Bladeovu vampirsku glad može ukrotiti samo Whistlerov serum, no njegov organizam polako postaje sve otporniji, a apetit za krvlju sve snažniji. Kada Blade sretne lijepu hematologinju Karen Jenson (N'Bushe Wright), ponada se kako će liječnica pronaći rješenje njegovu nesretnome stanju. No novi pokret u vampirskom podzemlju donosi valove kaosa i smrti: buntovni vampir, Deacon Frost (Stephen Dorff) otkazao je poslušnost starosjediocima, i odlučio prizvati Boga krvi. A nadolazeću apokalipsu može zaustaviti jedino Blade.

Spajajući jezovitost i asketizam ekspresionizma s frenetičnom akcijom i oporim humorom, "Blade" se može pohvaliti posve atipičnim junakom i rijetko viđenom elegancijom akcijskih prizora. Wesley Snipes pokazao se doslovce rođenim za ulogu neobičnog lovca na vampire, a novi nastavci samo su potvrdili kultni status sage. Neobičan prizor vampira na snijegu u završnoj sceni ovog briljantnog akcijskog trilera ključ je za odgonetanje njegova uspjeha. Autori su na dosad neviđen način spojili ozbiljnost klasičnog horora sa stripovskom razigranošću i oživjeli jedinstveni svijet u kojem ljudi i vampiri kroče istim ulicama… i bore se za prevlast. Čak je i legendarni Stan Lee, dugogodišnji Marvelov crtač i član uprave, poznat po čestom izražavanju nezadovoljstva zbog nekvalitetnih ekranizacija, odao priznanje "Bladeu" kao besprijekornom oživljavanju crtanog junaka. Scenarij je napisao autor predloška za čuveni "Grad tame", David S. Goyer, a režiju briljantno odradio Stephen Norrington.


Komentari (4)

Foto