Gimnazija za heroje (2005)

SKY HIGH (Originalni naziv)

komedija obiteljski avantura

Tinejdžer, sin superjunaka odlazi u specijalnu školu kako bi otkrio i usavršio svoje moći

 
Režija: Mike Mitchell
Scenarij: Paul Hernandez, Robert Schooley, Mark McCorkle
Uloge: Michael Angarano, Kurt Russell, Kelly Preston, Danielle Panabaker, ...

Filmografija

"Gimnazija za superjunake" redatelja Mikea Mitchella duhovito je, dinamično, ležerno i vrlo zabavno djelo koje inventivno i efektno eksploatira popularnost stripova i filmova o superjunacima, a nekim elementima zapleta podsjeća na Pixarov crtić Izbavitelji i serijal o Harryju Potteru. Scenarij koji supotpisuje daroviti dvojac, Robert Schooley i Mark McCorkle.

Tinejdžer Will Stronghold (M. Angarano) i njegovi roditelji, otac Steve (K. Russell) i majka Josie (K. Preston), naizgled su sasvim obična obitelj iz jednog slikovitog američkog gradića. Samo naizgled, jer Willovi su roditelji najpoznatiji superjunaci koji pod imenima The Commander i Jetstream svijet neumorno spašavaju od opasnih zlikovaca. Titule najboljih superheroja Steve i Josie su stekli još prije Willova rođenja, kad su u odlučnoj borbi pobijedili superzločinca Royala Paina.
A gradić u kojem žive nastanjuju sve sami superjunaci, čudesnim moćima obdareni ljudi koji se poput Willovih roditelja bore za pravdu. Svanuo je dan kad 14-godišnji Will i njegova najbolja prijateljica Layla Williams (D. Panabaker) kreću u gimnaziju za heroje, do koje se dolazi posebnim autobusom kojim upravlja Ron Wilson (K. Heffernan). Već prvog dana nastave Will upozna mnogo novih prijatelja poput "svjetlećeg" Zacha (N. Braun), rastaljivog Ethana (D.-J. Daniels), simpatične Magente (K. Vitz), djevojke koja se pretvara u hrčka, i mnogih drugih. No tu su i prgavi Speed (W. Harris) i njegov nerazdvojni prijatelj Lash (J. Sandvig), momci koji uživaju u vrijeđanju i ponižavanju svojih kolega.
Kad ih profesori počnu dijeliti na superjunake i njihove zabavne pomagače, Will zaključi da možda ne posjeduje nikakve posebne moći. Dok s drugima pohađa nastavu kod ekscentričnog profesora Mr. Boya (D. Foley), grubog nastavnika tjelesnog Boomera (B. Campbell) i ostalih profesora također obdarenih supermoćima, Will upozna i povučenog kolegu Warrena Peacea (S. Strait), tinejdžera mučenog činjenicom da mu je otac superzločinac. A kad ugleda privlačnu vršnjakinju Gwen Grayson (M. E. Winstead), Will se u nju zaljubi na prvi pogled, nesvjestan da je Layla već dugo snažno zaljubljena u njega.
U glavnoj ulozi nastupa M. Angarano (U dobru i zlu, Glazba srca, Korak do slave, Utrka života, Gospodari Dogtowna, serije Will & Grace, 24), a njegovi su partneri K. Russell (Elvis, Bijeg iz New Yorka, Stvor, Silkwood, Velika gužva u Kineskoj četvrti, Zora očajnika, Tango i Cash, Bijeg iz Los Angelesa, Otporan na smrt) i K. Preston (Blizanci, Od sumraka do zore, Jerry Maguire, Ovisni o ljubavi, Od ljubavi do igre, Bojno polje Zemlja), supruga slavnog Johna Travolte. Filmsku glazbu potpisuje Michael Giacchino (Izbavitelji, Nemoguća misija 3, Speed Racer), a fotografiju Shelly Johnson (Jurski park 3, Hidalgo, nebeski jahač).

Komentari (0)

Foto