Kralj gubitnika (2003)

THE COOLER (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Život čovjeka koji radi kao loš srećonoša u kockarnici se potpuno mijenja kad se zaljubi

 
Režija: Wayne Kramer
Scenarij: Wayne Kramer, Frank Hannah
Uloge: William H. Macy, Alec Baldwin, Maria Bello, Shawn Hatosy, Ron Livingston, ...

Filmografija

Iako je redatelj "Kockara", Wayne Kramer, sklon komičnim, ponekad i bizarnim situacijama, on nikada ne prelazi granicu dobrog ukusa i nikada se ne izruguje tragičnom liku koji je tako nadahnuto utjelovio Macy.U ostalim su ulogama uvjerljiva, fenomenalna Maria Bello ("Tajni prozor", "Auto Focus"), karizmatični Paul Sorvino ("Romeo + Juliet") i poznata plivačica i foto-model, Estella Warren ("Planet majmuna"). "Kockar" je bio nominiran za Oscara (Baldwin) i Zlatni globus (Baldwin, Bello), a osvojio je niz nagrada na renomiranim festivalima diljem svijeta.

Kada bi loša sreća hodala u ljudskome obliku, zvala bi se Bernie Lootz. Sredovječni Bernie (William H. Macy) zaposlen je na mjestu koje najviše odgovara njegovu neobičnom talentu: u lasvegaškom kasinu, kao donositelj loše sreće velikim dobitnicima.Ponekad je dovoljno da Bernie samo dotakne novog miljenika fortune, i njegov je sretni niz nepovratno upropašten. No sve se mijenja kada Bernie upozna simpatičnu konobaricu Natalie (Maria Bello) i zaljubi se preko ušiju. Nažalost, sreća pronalazi Bernieja u najnesretnijim okolnostima: Natalie mu uzvraća ljubav u trenutku kada njegov nemilosrdni šef, Shelly (Alec Baldwin), najviše treba njegove usluge - a Berniejeva se sreća počela naglo popravljati...

"Kockar" je možda najveća uloga legendarnog Williama H. Macyja ("Magnolia", "Fargo"), upravo skrojena za njegov fascinantan talent tumačenja malih, običnih ljudi koji često dolaze u neobične situacije. Iznimno zanimljiva pretpostavka, da bi u kasinu mogao doista raditi čovjek koji donosi lošu sreću, dramatizirana je na nezaboravan način - spojem racionalne, gotovo staromodne montaže, s mnogim vizualno fascinantnim kadrovima kasina i likova. Macyjev antagonist u filmu, uz njegovu vlastitu lošu sreću, veliki je Alec Baldwin  u ulozi šefa kasina, Shellyja. Baldwin je još jednom tumačio nezaboravan i složen lik koji spaja nasilje s nježnošću svilenkastom lakoćom i genijalnošću.Macyjev lik nalazi se u začaranom krugu, u kojemu nije jasno je li njegova loša sreća posljedica nedostatka samopouzdanja i dugotrajne depresije, ili je upravo obrnuto, njegova loša slika samog sebe uzrokovana lošom srećom.


Komentari (0)

Foto