Noćna straža (2004)

Night watch / Nochnoy dozor (Originalni naziv)

akcija horror fantastika

Član straže koja kontrolira sile svjetla i tame uplete se u drevno mračno poročanstvo

 
Režija: Timur Bekmambetov
Scenarij: Timur Bekmambetov
Uloge: Konstantin Khabenskiy, Vladimir Menshov, Valeriy Zolotukhin, ...

Filmografija

Temeljen na romanima poznatoga ruskog pisca Sergeia Lukyanenka, fantastični horor "Noćna straža" prvi je naslov predviđene trilogije o vjekovnoj borbi dobra i zla, svjetla i tame, kojoj je zasad snimljen još samo drugi dio, dok se treći još čeka. Redatelj Timur Bekmambetov književni je svijet na film prenio do najsitnijeg detalja, i to u punom sjaju, odnosno u punom mraku njegove prijeteće atmosfere.

Prije više stotina godina, snage svjetla i tame suočile su se u krvavoj bitci. Kako bi izbjegli totalni pokolj, njihovi su vođe odlučili dogovoriti svojevrsno primirje, temeljeno na jasno postavljenim pravilima kojih se moraju pridržavati dobronamjerni čarobnjaci i ljudi s nadnaravnim moćima, kao i zli vampiri i vještice. Takozvani "Drugi" stranu na kojoj će se boriti mogu birati sami, a legenda kaže kako će se ravnoteža narušiti pojavljivanjem posebnog, koji će stranu koju odabere odvesti do konačne pobjede. Godine 1992. u Moskvi, Anton Gorodetsky (Konstantin Khabensky) odabire pripadnost strani dobra, takozvanoj noćnoj straži koja za zadatak ima kontrolu zločinačkog ponašanja. Međutim, Antonovo srce krije mračnu tajnu...

"Noćna straža" se od relativno srodnih holivudskih naslova slične tematike izdvaja znalačkim korištenjem mitskih arhetipova i izbjegavanjem uljepšavanja, zbog čega ne čudi da snage tame u ovom filmu izgledaju toliko uvjerljivo. Uz elemente akcije, horora, bajke i znanstvene fantastike, film je ovo koji se može podičiti i izravnim predstavljanjem psihe čovjeka koji se na strani dobra bori ne iz ideala, nego zato što mu ništa drugo ne preostaje, a utjelovio ga je sjajni Konstantin Khabensky.


Komentari (0)

Foto