nedjelja, 01.03.2020 02:08

Božji oklop (1987)

LONG XIONG HU DI / ARMOUR OF GOD (Originalni naziv)

akcija komedija

Nakon otmice bivše djevojke započinje akcija njenog spašavanja i potrage za blagom

 
Režija: Jackie Chan
Scenarij: Edward Tang, Jackie Chan, Edward Sheppard
Uloge: Jackie Chan, Alan Tam, Rosamund Kwan, Maria Dolores Forner, Božidar Smiljanić

Filmografija

Božji oklop jedan je od najvećih komercijalnih uspjeha Jackieja Chana u zlatnom razdoblju njegove karijere, osamdesetima. Nastao je u hongkonško-jugoslavenskoj produkciji, s tim da je jugoslavenski partner bio zagrebački Jadran film, a dobar dio filma snimljen je na hrvatskim lokacijama (uz one francuske i austrijske); Zagrepčani će s lakoćom prepoznati gornjogradske prostore, Novu Ves i Dolac.

Jackie je bivši popularni pjevač koji je postao lovac na blago. Njegovu nekadašnju djevojku Lorelei otela je zločinačka sekta koja se želi domoći tzv. Božjeg oklopa, po predaji oklopne opreme koje su koristile snage dobra u borbi protiv snaga zla. Božji oklop sastoji se od pet dijelova, od kojih su dva u rukama sekte, a ostala tri u posjedu bogatog kolekcionara Bannona. Vođe sekte traže od Jackieja da im pribave ostala tri dijela, a on to čini na zamolbu sadašnjeg Loreleina zaručnika i svog bivšeg prijatelja Alana. Jackie i Alan nagovore Bannona da im posudi svoja tri dijela Božjeg oklopa kako bi spasili Lorelei, obećavajući da će ih vratiti neoštećene, a u akciji im se pridružuje Bannonova kćerka May...

Jackie Chan na snimanju ovog filma ozbiljno se ozlijedio, no srećom brzo se oporavio. Naši će gledatelji u istaknutoj ulozi Bannona prepoznati hrvatskog glumca Božidara Smiljanića (Bitka na Neretvi, TV serije Kapelski kresovi i Putovanje u Vučjak), a malu ali izražajnu epizodu zabilježio je i supervizor produkcije Boris Gregorić kao Jackiejev partner na aukciji.


Komentari (0)

Foto