Putne karte (2005)

TICKETS (Originalni naziv)

komedija drama

Tri različite priče povezuje sudbonosna vožnja vlakom

 
Režija: Abbas Kiarostami, Ermanno Olmi, Ken Loach
Scenarij: Abbas Kiarostami, Ermanno Olmi, Paul Laverty
Uloge: Carlo Delle Piane, Valeria Bruni Tedeschi, Silvana De Santis, ...

Filmografija

Abbas Kiarostami, Ken Loach i Ermanno Olmi – udružuju se kako bi režirali trilogiju isprepletenih priča koje se odvijaju tijekom putovanja vlakom iz središnje Europe do Rima. Likovi su povezani nizom slučajnih susreta, no priče su srodne po temama kojima se bave: socijalnim statusom, zagonetkom slučajnosti i žrtvom.

Na putu iz Njemačke u Italiju ostarjeli sveučilišni profesor (C. Delle Piane) sanjari o tome da upozna ženu svog života i neprestano piše ljubavno pismo na svojem prijenosnom računalu. Ali, možda mu se ukaže svjetlo na obzoru kada shvati da je žena koja mu je sredila kartu za vlak vrijedna i zanimljiva osoba. Istodobno, mladi muškarac opterećen je posesivnom starijom udovicom, a privuče ga djevojka iz susjednog kupea, s kojom započne neobavezan razgovor. A u istom vlaku nađe se i mala skupina škotskih navijača koji dolaze u Rim na utakmicu. Iako ne očekuju da im put pruži nešto više od zabavnog sportskog događaja, slušaju o problemima koji opterećuju njihove suputnike...

Tickets je zanimljiv i slojevit omnibus sastavljen od tri priče koje se sve događaju u istom vlaku na putu u Rim. Film su režirala tri slavna redatelja, Ermanno Olmi (Stablo za klompe), Abbas Kiarostami (Okus trešanja) i Ken Loach (Kes, Vjetar koji njiše ječam). Iako se radi o prividno običnim, svakodnevnim pričama, film donosi vrijednu, duboku priču o ljudima koje promijene mali susreti i naoko neveliki događaji, što u ovom filmu pokrene slučaj siromašnih i napaćenih suputnika, izbjeglica iz Albanije. U filmu glume uglavnom talijanski glumci, među ostalima i francusko-talijanska glumica, Valeria Bruni Tedeschi.


Komentari (0)

Foto