Dolina smrti (1970)

ZABRISKIE POINT (Originalni naziv)

drama

Art film o studentskom buntu i revolucionarnim ljevičarskim idejama u SAD-u 1960-tih god.

 
Režija: Michelangelo Antonioni
Scenarij: Michelangelo Antonioni
Uloge: Mark Frechette, Daria Halprin, Paul Fix, Rod Taylor, Harrison Ford, ...

Filmografija

Jedan od najvećih modernista svjetskog filma, Michelangelo Antonioni (Krik, Avantura, Pomrčina, Crvena pustinja), od sredine šezdesetih počeo je snimati filmove u anglo-američkim produkcijama. Prvo je u Velikoj Britaniji realizirao "Blow up", po prvi se put zainteresiravši za tada aktualnu i iznimno potentnu subkulturu te manifestacije seksualne emancipacije, a tim smjerom nastavio je i u svom prvom američkom ostvarenju "Zabriskie Point"...

Studentski bunt i revolucionarne ljevičarske ideje potresaju Kaliforniju. Mladi Mark i njegovi prijatelji odlučni su upustiti se i u oružani sukob s policijom. Nakon ubojstva policajca kojem je svjedočio, Mark krade laki avion i polijeće u pustinju. Istodobno Daria, mlada djelatnica investicijske tvrtke, automobilom kreće prema naselju gdje bi se trebao održati meditacijski skup. Dvoje mladih susreće se u pustinji i kreću u glasovitu Dolinu smrti...

Film "Zabriskie Point" je producirao glasoviti talijanski producent Carlo Ponti u nezavisnoj američkoj produkciji, ali pod okriljem moćnog MGM-a, a snimanje je bilo praćeno brojnim kontroverzama i problemima. Kako je film označen kao ljevičarski i antiamerički, snimanje je često bilo ometano prosvjedima desničarskih skupina, a i rendžeri iz Doline smrti jedva su dopustili snimanje na toj lokaciji zbog glasovite fantazmagorične orgijastičke sekvence.

Nositelji glavnih uloga, mladi i nepoznati M. Frechette i D. Halprin, zapravo su glumili sami sebe (likovi ne nose slučajno njihova stvarna imena) - Frechette je bio militantni ljevičar koji je nakon snimanja filma uhićen zbog oružane pljačke banke u Bostonu te osuđen na petnaest godina zatvora, gdje je 1975., u dobi od samo 28 godina skončao navodno nesretnim slučajem, dok je Halprin napustila studij antropologije da bi nastupila u Antonionijevom filmu, a poslije snimanje kraće je vrijeme živjela u komuni s Frechetteom, da bi se 1972. udala za Dennisa Hoppera i ostala s njim u braku do 1976.

Jedino renomirano glumačko ime u ekipi je Rod Taylor, najpoznatiji po glavnoj ulozi u Hitchcockovim "Pticama", a našoj publici poznat i iz jugoslavenskog ratnog spektakla "Partizani". Spomenimo da je u filmu nastupio i onda anonimni Harrison Ford, no gotovo svi prizori s njim su izrezani. Antonioni je za glazbenu podlogu filma angažirao Jerryja Garciju iz legendarnog kalifornijskog benda Grateful Dead, a uz njega glazbu potpisuje još legendarniji britanski sastav Pink Floyd. Antonioni je naručio i jednu pjesmu od kultnih Doorsa, ali kad su mu isporučili skladbu L'America, nije ju uvrstio u film.


Komentari (0)

Foto