Luckyjeva velika pustolovina (1999)

RUNNING FREE (Originalni naziv)

obiteljski avantura

Topla priča o dogodovštinama Konja, Luckyja i siročića koji ga je izbavio iz zatočeništva

 
Režija: Sergei Bodrov
Scenarij: Jeanne Rosenberg, Jean-Jacques Annaud
Uloge: Chase Moore, Maria Geelbooi, Arie Verveen, Jan Decleir, Graham Clarke, ...

Filmografija

Priča o izuzetnom životu i dogodovštinama Luckyja, konja koji je na svijet došao u zatočeništvu, na teretnom brodu. Lucky ispunjava svoj san i uz pomoć dječaka bježi na slobodu.

Godine 1914. njemački teretni brod, pun konja za vuču, na putu je za Afriku. Za vrijeme teškog i napornog putovanja jedna od kobila se oždrijebila, ali njeno mladunče je u namibijskoj luci nasilno odvojeno od majke. Ždrijebe proživljava teške dane u rudarskoj zajednici koja izrabljuje konje za svoje potrebe. Međutim,  pomaže mu momčić iz staje, siroče  Richard (Chase Moor) koje ga je zavoljelo i nadjenulo mu ime Lucky. Kada je zbog ratnih okolnosti staja napuštena, a Prvi svjetski rat se raširio i po njemačkim kolonijama, Lucky uz pomoć Richarda bježi u obližnju pustinju, gdje ga antilopa i domorodačka djevojčica Nyka (Maria Geelbooi) prijateljski uče kako preživjeti.

Film je režirao znameniti, iznimno cijenjeni i nagrađivani ruski režiser Sergei Bodrov, koji je pokazao zavidnu razinu umijeća u kadriranju velikih scena, masovkama, ali i u prizorima kamere širokog rakursa beskrajnih pustinjskih prostranstava namibijske pustinje, poznate kao Dijamantna obala, gdje je film i sniman. To ne začuđuje s obzirom da je režiser jedan od ponajboljih izdanaka ruske škole filma, poznate po takvom načinu režiranja. Njegova opsesija konjima svoj je vrhunac doživjela u prvom dijelu trilogije o velikom ratniku i neustrašivom vođi, Džingis Kanu. Očigledno da je tematiziranje konja, kao i u "Mongolu", redateljeva opsesija, a gledatelj će se bez problema moći uživjeti u toplu priču o vremenima kada je konj bio važniji od automobila i najbolji čovjekov suputnik i prijatelj.


Komentari (0)

Foto