Ljepota pozornice (2004)

Stage Beauty (Originalni naziv)

drama

Kostimirana priča smještena u 17. stoljeću kada su u kazalištu muškarci glumili žene

 
Režija: Richard Eyre
Scenarij: Jeffrey Hatcher
Uloge: Billy Crudup, Claire Danes, Rupert Everett, Tom Wilkinson, Zoe Tapper, ...

Filmografija

Temeljen scenarijem Jeffreyja Hatchera, zasnovanog na njegovu dramskom tekstu "Compleat Female Stage Beauty", nastala je ova raskošno kostimirana drama s jakom glumačkom ekipom koja tematski najviše podsjeća na "Zaljubljenog Shakespearea ".

U Londonu, u drugoj polovici 17. stoljeća, Ned Kynaston (Billy Crudup) je zvijezda kazališne scene sa neobičnom specijalnošću - u doba kada je bilo nepojmljivo da se žena pojavi na pozornici, Kynaston je glumio uglavnom ženske uloge. Čak je bio proglašen najljepšom "ženom" na londonskoj kazališnoj sceni.

Uz pomoć njegove vjerne kostimografkinje, Marie(Claire Danes), Kynaston se vrlo lako preobrati u zanosnu "glumicu", koja se trenutno pojavljuje u Shakespeareovom "Otelu". Dok je još u kostimu nakon predstave, prilazi mu sa ponudom kazališni mogul Sir Charles Sedley (Richard Griffiths). Otvorenih shvaćanja kada je u pitanju seks, Sedley nije obeshrabren kada sazna da je Kynaston muškarac, ali ga uvrijedi glumčevo odbijanje. Zato angažira grupu kriminalaca koji prebijaju Kynastona. Pošto je predstava otkazana dok se glavna "glumica" ne oporavi, Marie uvidi svoju priliku i napravi alternativnu verziju prestave, igrajući glavnu žensku ulogu. Iako joj nedostaju Kynastonove glumačke sposobnosti, smjelost njenog pojavljivanja na sceni postaje prava senzacija te kralj Charls II (Rupert Everett), veliki ljubitelj kazališta, šarmiran hrabrošću Marie donosi zakon po kojem bi žene mogle glumiti. I dok je zvijezda Marie u usponu, Kynastonova popularnost pada...


Komentari (1)

Foto