Piñero (2001)

Piñero (Originalni naziv)

drama biografski

Biografska priča o Miguelu Piñeru, utjecajnom pjesniku, glumcu i piscu

 
Režija: Leon Ichaso
Scenarij: Leon Ichaso
Uloge: Benjamin Bratt, Giancarlo Esposito, Talisa Sot, Nelson Vasquez, Michael Irby

Filmografija

Uzbudljiva i istinita priča o životu jedne od najvećih ikona umjetniče scena sedamdesetih, pjesniku, glumcu i piscu Miguelu Piñeru (Benjamin Bratt).

Miguel Piñero (Benjamin Bratt) jedna je od vodećih ikona newyorške umjetničke scene sedemdesetih i osnivač utjecajnog New York kafea. Bio je pjesnik, glumac i pisac čija su se izražajna, često oštra djela, obraćala direktno nižim klasama i manjinama.

Njegova poezija smatra se prethodnicom repa i hip-hopa. Režiser Leon Ichaso prikazuje uzbudljivi, eksplozivni život ovog čovjeka. Odrastao je u obitelji gdje je nasilje bilo uobičajeno. Utjehu pronalazi na ulici. Međutim, ubrzo se počinje baviti kriminalom, dila drogu te je i sam upotrebljava. Svoj boravak u Sing-Singu, pretočio je u dramu "Short Eyes", za koju je 1974. dobio sedam nagrada. Slava mu ne godi i sve se više okreće svojoj djevojci, Sugar (Talisa Soto) i prijatelju iz djetinjstva, Miguelu Algarinu (Giancarlo Esposito) sa kojim je osnovao New York kafe. Kako vrijeme odmiče, droga uzima danak - njegova djela sve su rijeđa ...

Ulogu Piñera, sa mnogo osjećaja i inteziteta tumači Benjamin Bratt,  koji je za svoje ostvarenje dobio odlične kritike.


Komentari (0)

Foto