Usamljena zvijezda (1996)

LONE STAR (Originalni naziv)

drama kriminalistički vestern

Dok istražuje zločin, teksaški šerif suočava se s mračnim tajnama prošlosti svoga oca

 
Režija: John Sayles
Scenarij: John Sayles
Uloge: Chris Cooper, Elizabeth Pena, Joe Morton, Ron Canada, Clifton James, ...

Filmografija

John Sayles odradio je odličan posao pametno nivelirajući između prošlih i sadašnjih događaja, kojima je isprepletena radnja. Uz savršeno prikazan portret života u maloj teksaškoj sredini, "Usamljena zvijezda" je jednim svojim dijelom povijesna lekcija te kriminalistička istraga, ali dijelom i sociološka studija. Tako se kao teme isprepliću rasne predrasude, mračne obiteljske tajne, neobjašnjeno ubojstvo, propuštene ljubavi i život u pustinjskim dijelovima Teksasa.

Sam Deeds (Chris Cooper) šerif je i glavni predstavnik zakona u malom teksaškom gradiću u kojem miran život poremeti otkriće 40 godina starog kostura pronađenog u pustinji. Istraga otkrije da pronađeni ostaci pripadaju Charlieju Wadeu (Kris Kristofferson), opakom kriminalcu kojega je iz gradića protjerao Samov pokojni otac i bivši šerif, Buddy Deeds (Matthew McConaughey), koji upravo zbog toga uživa status legende gradića. No njegov zvjezdani položaj doveden je u pitanje kada istraga krene neočekivanim smjerom. U potrazi za istinom Sam će se morati suočiti s potisnutim emocijama prema pokojnom ocu, kao i s osjećajima prema lijepoj Pilar (Elizabeth Pena), koju je oduvijek volio, no nije smio viđati zbog njenog hispanskog porijekla.
Nominacije za Oscara i Zlatni globus u kategoriji najboljeg originalnog scenarija najveće su priznanje originalnoj radnji i uvjerljivim likovima za koje su velike pohvale dobili ponajviše Chris Cooper i Matthew McConaughey.

Komentari (0)

Foto