Heroji neba (2006)

Flyboys (Originalni naziv)

akcija drama avantura

Avanture prvih borbenih pilota u povijesti

 
Režija: Tony Bill
Scenarij: Phil Sears, Blake T. Evans
Uloge: James Franco, Scott Hazell, Jennifer Decker, Jean Reno, Martin Henderson, ...

Filmografija

Film oskarovca Tonyja Billa (dobio ga je kao jedan od producenata hita Žalac redatelja Georgea Roya Hilla) bavi se onim Amerikancima koji su se borili kao dobrovoljci, i to u francuskoj avijatičarskoj postrojbi Lafayette.

Godina je 1916., u jeku je Prvi svjetski rat. Četvorica mladih Amerikanaca, prije američkog ulaska u rat godinu kasnije, prijavljuju se kao dobrovoljci u francusku eskadrilu Lafayette, nazvanu po "junaku dvaju svjetova", markizu de Lafayetteu, sudioniku američke i francuske revolucije. Ta četvorica mladića su Rawlings, Jensen, Skinner i Beagle. Oni prolaze obuku pod vodstvom kapetana Thenaulta, a u prvim borbenim zadacima predvodi ih iskusni Cassidy. Jednom prilikom Rawlings upozna Francuskinju Lucienne i zaljubi se u nju na prvi pogled, a ona mu uzvraća naklonost...

Likovi filma nisu temeljeni na stvarnim osobama, no itekako uspješno dočaravaju entuzijazam i iskušenja stvarnih dobrovoljaca. Dobro profiliran niz likova, izvanredna rekonstrukcija razdoblja i njegove atmosfere, briljantno režirani prizori zrakoplovnih borbi te dirljiva afirmacija 'staromodnih', a zapravo vječnih vrijednosti poput prijateljstva i ratnog drugarstva, junaštva i ljubavi - veliki su aduti ovog prvorazrednog ostvarenja u čijoj glumačkoj ekipi, kao vodeće ime, nastupa i James Franco, dobro poznat iz filmskog serijala "Spider-Man".

Spomenimo i da se istom temom, eskadrilom Lafayette, bavio i glasoviti William Wellman u filmu "Eskadrila Lafayette" (1958), a isti je redatelj davne 1927. potpisao antologijski naslov "Krila", prvi film s temom ratnog zrakoplovstva (također o američkim pilotima u Prvom svjetskom ratu), koji je postao i prvi dobitnik Oscara za najbolji film u povijesti dodjele te nagrade.


Komentari (2)

Foto