Velika bijela nada (1996)

THE GREAT WHITE HYPE (Originalni naziv)

komedija sport

Boksački menadžer i svećenik odluči uvesti promjene za bolju marketinšku promociju boksa

 
Režija: Reginald Hudlin
Scenarij: Ron Shelton, Tony Hendra
Uloge: Samuel L. Jackson, Jeff Goldblum, Peter Berg, Damon Wayans, Jon Lovitz, ...

Filmografija

Da je boks mnogo više od sporta, uvjerit će nas Samuel L. Jackson u ulozi svećenika s neobičnim hobijem - promocijom boksačkih mečeva.

Velečasni Fred Sultan (Samuel L. Jackson) ima veoma neobičan hobi za jednog svećenika. Naime, on je promotor i organizator velikih boksačkih mečeva, koji traži savršenog kandidata za ring. Sultan shvati kako bi pravi marketinški potez za promociju boksa bio pronaći bijelog suborca, čime bi taj sport postao omiljen i među bijelcima. Kada potraga za velikom bijelom nadom ne urodi plodom, Fred je prisiljen uvjeriti Terryja Conklina (Peter Berg), bivšeg boksačkog prvaka da se vrati borbi.
No na putu prema stvaranju velike bijele zvijezde Sultanu se ispriječe dvije prepreke - Marvin Shabazz, slavni crnački kandidat koji želi Terryjev posao i Mitchell Kane (Jeff Goldblum), reporter koji je shvatio Sultanov marketinški plan i na pragu je njegovog objavljivanja.

Iako prozvan zbog dvostrukih mjerila i rasnih uvreda, "Velika bijela nada" odlikuje se upravo pametnim i nevinim humorom, koji ne bi trebao uvrijediti nikoga tko poznaje pravila satire. Najbolje kritike čitavoj produkciji, a pogotovo scenaristima Tonyju Hendri i Ronu Sheltonu, upućene su upravo iz svijeta boksa, što potvrđuje odlično odrađen posao čitave ekipe.

Naslovnu ulogu odigrao je Samuel L. Jackson, višestruko nominiran za Oskara i osvajač brojnih filmskih priznanja, dok se u ulozi velike bijele nade pojavljuje Peter Berg, najbolje upamćen po ulozi u filmu "Collateral" i u seriji "Chicago Hope". "Velika bijela nada" na zanimljiv i duhovit način podsjeća kako su danas na žalost i u svijetu sporta, gdje bi sve trebalo biti prepušteno vještinama sportaša i fairplayu, korupcija i tajni dogovori postali dio svakodnevice.


Komentari (0)

Foto