Život je kocka (2005)

Even Money (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Priča o sudbinama nekoliko različitih pojedinaca koji su ovisni o kockanju

 
Režija: Mark Rydell
Scenarij: Robert Tannen
Uloge: Kim Basinger, Nick Cannon, Danny DeVito, Kelsey Grammer, Carla Gugino, ...

Filmografija

Carol Carver (K. Basinger), naoko uzorna supruga i majka, zbog ovisnosti o klađenju sve više gubi dodir sa stvarnošću. Oskarovski uspjeh drame "Fatalna nesreća" koja se od filma koji je malo tko primijetio u američkoj kinodistribuciji pretvorila u prvorazredno iznenađenje među glasačima Američke filmske akademije, nadahnuo je hollywoodske producente na realizaciju sličnih projekata. Jedan od prvih među njima je i ova kriminalistička drama.

Carol Carver (K. Basinger) naoko je uzorita supruga i majka, koja upravo radi na svom novom romanu. I dok je njezin suprug Tom (R. Liotta) uvjeren da Carol po cijele dane izbiva iz kuće upravo zbog rada na romanu, ona zbog ovisnosti o klađenju sve više gubi dodir sa stvarnošću, ali joj počne pomagati mjesni prevarant i mađioničar Walter (D. DeVito.) Problemi s kockom muče i mehaničara Clydea Snowa (F. Whitakera) kojemu su za vratom dvojica kladioničara, Augie (J. Mohr) i Murph (G. Sullivan) kojega djevojka Veronica (C. Gugino) želi ostaviti zbog mutnih poslova. Njihov šef Victor (T. Roth) počne ucjenjivati Clydea da nagovori svog perspektivnog brata košarkaša Godfreyja (N. Cannon) da sabotira pobjedu svoje momčadi u završnici sveučilišnog prvenstva. Istodobno, pronađen je ubijeni muškarac kojega detektiv Brunner (K. Grammer) povezuje s Victorom i njegovom organizacijom...

Oskarovski uspjeh drame "Fatalna nesreća" koja se od filma koji je malo tko primijetio u američkoj kinodistribuciji pretvorila u prvorazredno iznenađenje među glasačima Američke filmske akademije, nadahnuo je hollywoodske producente na realizaciju sličnih projekata. Jedan od prvih među njima je i ova kriminalistička drama koju s hitom Paula Haggisa osim slične mozaične strukture povezuje i ime istog producenta. To je Bob Yari (Iluzionist, Podvala) koji je spletom okolnosti ostao bez Oscara za "Fatalnu nesreću" iako je kao njezin producent dobio druge nagrade i nominacije. Nema sumnje da su i autori filma "Život je kocka" ambiciozno krenuli u svoj projekt jer su se ispred i iza kamere pojavila mnogobrojna cijenjena imena. Film je režirao Mark Rydell koji je na prijelazu iz sedamdesetih u osamdesete nizao uspjeh za uspjehom i nominiran je za Oscara (Ljetnikovac, Ruža).

Glumačka ekipa, baš kao i u slučaju "Fatalne nesreće", niska je samih zvijezda koje predvodi još jedna dobitnica nagrade Američke filmske akademije K. Basinger (L. A. povjerljivo, Batman). Scenarist filma Robert Tannen efektno je složio kostur zapleta oko kojeg je redatelj Rydell razvio neonoirovsko ozračje u svakom trenutku budno pazeći da svako od angažiranih glumačkih imena dobije optimalnu minutažu. Uz K. Basinger u filmu nastupaju i D. DeVito (Hoffa, Rat Roseovih), zvijezda humoristične serije Frasier K. Grammer, zatim C. Gugino (Američki gangster, Noć u muzeju), R. Liotta (Narc, Dobri momci), T. Roth (Rob Roy, Mala Odessa) te oskarovac F. Whitaker (Posljednji škotski kralj, Točka prednosti).

Iako film "Život je kocka" nije ponovio uspjeh "Fatalne nesreće", kritika je istaknula izvrsni glumački ansambl, osobito Tima Rotha, kao i neka sugestivna rješenja redatelja Marka Rydella.


Komentari (0)

Foto