Gomila urla (1932)

THE CROWD ROARS (Originalni naziv)

akcija drama

Priča o rivalstvu i zategnutim odnosima dvojice braće koji voze trkaće utrke

Režija: Howard Hawks
Scenarij: Niven Busch, John Bright, Howard Hawks
Uloge: James Cagney, Joan Blondell, Ann Dvorak, Eric Linden, Guy Kibbee, ...

Filmografija

"Gomila urla" uzbudljiv je film redateljskog velikana Howarda Hawksa (Hatari, Rio Bravo) koji se s jedne strane može opisati kao uzbudljivo akcijsko ostvarenje smješteno na jednu od tada najslavnijih američkih trkaćih pista, a s druge kao ozbiljna psihološka drama o zategnutom odnosu braće i njihovim privatnim, obiteljskim i ljubavnim problemima.

Opširnije

Joe Greer (J. Cagney) vrhunski je vozač trkaćih kola, a njegov mlađi brat Eddie (E. Linden) potencijalni novi prvak koji svakako želi ići njegovim koracima. No poznavajući Eddijevu vragolastu i neopreznu narav, Joe ga pokušava odvratiti od tog poziva. Eddieja se ne može lako razuvjeriti od priželjkivane karijere, zbog čega nastane niz bratskih svađa. Joeov najbolji prijatelj Spud (F. McHugh), također vozač, pokušava smiriti rivalstvo među braćom. Međutim, smrtno strada tijekom jedne utrke, zbog čega Joe odluči povući se iz sportskog života. U međuvremenu Eddie postane šampion slavne utrke, Indiannapolis 500. Je li moguće pomirenje braće i Joeov povratak na trkaću stazu?

Film se odlikuje iznimno vješto, gotovo dokumentaristički režiranim scenama automobilskih utrka, sjajno usklađenim s mirnijim scenama koje prikazuju susrete likova i njihove međusobne odnose. Glavnu ulogu tumači sjajan američki glumac J. Cagney (Public Enemy, Yankee Doodle Dandy). Zanimljiv je podatak da je slavni vozač Billy Arnold bio savjetnik pri režiranju, te se i sam pojavljuje u filmu.

Foto

Komentari (0)
© 2008-2020 Moj Tv Portal d.o.o.
Impresum | Uvjeti korištenja | Kontakt

desktop verzija >