Domaćin (2006)

GWOEMUL / THE HOST (Originalni naziv)

triler horror fantastika

Priča o čudovištu iz rijeke i potresnoj drami o obiteljskoj tragediji i časti

 
Režija: Joon-ho Bong
Scenarij: Chul-hyun Baek, Joon-ho Bong
Uloge: Kang-ho Song, Hie-bong Byeon, Hae-il Park, Du-na Bae, Ah-sung K

Filmografija

Južnokorejski filmaš Joon-ho Bong proslavio se svojim drugim cjelovečernjim igranim ostvarenjem Sjećanja na ubojstvo, briljantnom kombinacijom policijskog trilera i komedije karaktera.

U veljači 2000. iz američke vojne baze u Južnoj Koreji ispuštene su toksične kemikalije u rijeku Han. Šest godina kasnije, iz rijeke izranja čudovišna riba-gmaz i počne napadati stanovnike Seula. Čudovište zgrabi djevojčicu Hyun-seo i odnese ju sa sobom u rijeku, a njen otac, ostali članovi njegove obitelji i drugi građani koji su došli u dodir s nemani, završe u karanteni. Gang-du dobije mobitelski poziv od kćeri koja mu priopći da je preživjela napad čudovišta i da se nalazi u gradskoj kanalizaciji. Pošto mu vlasti ne vjeruju, misleći da se radi o iluziji oca shrvanog od boli, Gang-du i ostali članovi obitelji bježe iz karantene kako bi spasili Hyun-seo...

Južnokorejski sineast Joon-ho Bong proslavio se svojim drugim cjelovečernjim igranim ostvarenjem "Sjećanja na ubojstvo", briljantnom kombinacijom policijskodetekcijskog trilera i komedije kakraktera s političkom pozadinom. Te 2003. Bong je imao 34 godine, a svojim filmom poharao je ugledne svjetske festivale (ističemo nagrade u San Sebastianu i Tokiju) te fascinirao međunarodnu kritiku. Njegov sljedeći projekt očekivao se s velikim nestrpljenjem, pa iako "Domaćin" nije imao takav prijem kao prethodni film, riječ je o vrlo dojmljivom ostvarenju koje vrsno spaja obiteljsku problematiku sa žanrovskim konglomeratom akcijskog ZF trilera/horora, ujedno ponovno šaljujući suptilnu političku poruku.


Komentari (2)

Foto