Barkleys of Broadway (1949)

THE BARKLEYS OF BROADWAY (Originalni naziv)

komedija mjuzikl romantika

Česte svađe i muževa posesivnost uzrokuju raspad uigranog brodvejskog para supružnika

 
Režija: Charles Walters
Scenarij: Adolph Green, Betty Comden, Sidney Sheldon
Uloge: Fred Astaire, Ginger Rogers, Oscar Levant, Billie Burke, Gale Robbins, ...

Filmografija

Raspoložene glumačke nastupe prati sjajna glazba trostrukog oskarovca Harryja Warrena (Harryjeve djevojke, Priča o Glennu Milleru, Sabrina) i Ire Gershwina (Zaplešimo, Zvijezda je rođena, Porgy i Bess), kao i dojmljiva fotografija Harryja Stradlinga Sr. (Slika Doriana Graya, My Fair Lady, Smiješna djevojka), također dvostrukog dobitnika Oscara...

Nakon uspješne premijere još jednog hita na brodvejskoj pozornici, popularni plesač i pjevač Josh Barkley (F. Astaire) pred gledateljima osobitu zahvalnost izrazi svojim "doživotnim partnerima", atraktivnoj supruzi Dinah (G. Rogers) i skladatelju Ezri Millaru (O. Levant). Premda su oni uigrani trojac koji na Broadwayu niže hit za hitom i s lakoćom osvaja naklonost publike, Josh i Dinah poznati su i kao veliki svađalice koji svojim ispadima često privlače pozornost medija. Unatoč čestim javnim svađama i temperamentnim sukobima, Josh i Dinah se snažno i bezgranično vole.

Ipak, Dinah suprugu zna prigovoriti zbog njegove pretjerane posesivnosti i glumačkih sugestija, zbog čega se ona ponekad osjeća sputanom brakom i karijerom. Kad jedne večeri na raskošnoj zabavi kod gospođe Livingston Belney (B. Burke) upozna mladog kazališnog dramatičara i redatelja Jacquesa Pierrea Barredouta (J. François), Dinah dozna da on priprema predstavu Mlada Sarah, komad o počecima karijere slavne francuske glumice Sarah Bernhardt. Jacques je samouvjeren i pomalo arogantan mladi umjetnik koji Dinah prizna da bi u ulozi Sarah želio angažirati upravo nju, jer drži da je Broadway pretijesan za glumicu njezina dara. Ubrzo, poslije još jedne burne svađe s Joshom, Dinah impulzivno odluči prekinuti njihovu suradnju, prihvatiti Jacquesov prijedlog i razvrgnuti brak sa suprugom...

Nominirana za Oscara u kategoriji najbolje fotografije, izvrsna romantična mjuzikl-komedija Charlesa Waltersa (Uskrsna parada, Lili, Visoko društvo), filmaša koji je nepotpisan kao suredatelj sudjelovao i u nastanku djela "Ziegfeldove ludorije", "Gigi" i "Cimarron", posljednji je od 10 zajedničkih projekata glasovitog plesnog i glumačkog para F. Astairea (Uskrsna parada, Zaplešimo, Tri male riječi, Smiješno lice, Svilene čarape, Pakleni toranj) i G. Rogers (Romansa na Manhattanu, Bojnik i derište, Majmunska posla, serija Na krstarenju).

Slijedeći scenarij dua Betty Comden i Adolpha Greena (Pjevajmo na kiši, Uvijek je lijepo vrijeme, Diži zastor) te oskarovca Sidneya Sheldona (Priča o Busteru Keatonu, Druga strana ponoći), redatelj Walters efektno niže atraktivne plesne i pjevne točke slavnog para, od kojih je barem pet antologijskih.

 


Komentari (0)

Foto