Posjet orkestra (2007)

Bikur Ha-Tizmoret/ The Band's Visit (Originalni naziv)

komedija drama

Egipatski bend sastavljen od članove policije izgubi se na putovanju u Izrael

 
Režija: Eran Kolirin
Scenarij: Eran Kolirin
Uloge: Sasson Gabai, Ronit Elkabetz, Saleh Bakri

Filmografija

Izgubljeni bend u izgubljenom gradu. Nitko ih nije ni zamijetio. Jedan od najuspješnih filmova 2007. godine osvojio je čak osam nagrada Izraelske filmske akademije. Iako je bio prvi prijedlog Izraelske filmske akademije, Bikur Ha-Tizmoret nije uspio ući u uži izbor za Oskara u kategoriji najbolji strani film.

Osmoročlani Ceremonijalni policijski orkestar iz Aleksandrije dolazi u Izrael kako bi uveličao otvaranje Arapskog kulturnog centra, no spletom okolnosti završi u udaljenom izraelskom gradiću u kojem je prisiljen prenoćiti. Tako ispričani zaplet o susretu dvaju često suprotstavljenih strana, Izraelaca i Arapa, mogao je poslužiti kao predložak za različite filmske žanrove; od urnebesne komedije do tragikom natopljene drame, no izraelski redatelj i scenarist Eran Kolirin snimio je posve drukčiji film - priču o osamljenosti zajedničkoj svim ljudima. Radnja se zbiva tijekom jedne noći nakon koje će sve više-manje ostati isto, no uspomena na slučajni susret bit će trajna.
U centru pozornosti je vođa orkestra Tawfiq Zacharya kojeg minimalistički oblikuje Sasson Gabai. Njegovo lice na kojem je život ostavio duboke tragove uvjerljivo je i vrlo ekspresivno, a vrhunac je filma njegov razgovor s Dinom (Ronit Elkabetz), vlasnicom kafića koja je pomogla glazbenicima u nevolji. Kao što svoje potpunih stranaca u vlaku ponekad znaju razmjeniti životne priče tako su i Tawfiq i Dina ispričali jedno drugom svoje priče o osamljenim životima u kojima više ne stanuje ljubav nego tek sjećanje na izgubljeno ili žal za onim što nikad nisu imali. Trenutak je to kad stroga Tawfiqova maska napukne te je toplina kojom izvodi arapsku pjesmu na kraju fima potpuno logična. Na praznim ulicama izraelske zabiti ipak ima života i humora - najzabavnija je scena u kojoj arapski zavodnik podučava smotanog izraelskog mladića kako osvojiti prvu djevojku.
"Orkestar u gostima" film je sugestivne atmosfere i dugih kadrova koji će strpljivijeg gledatelja očarati ljudskošću i toplinom.
Goran Ivanišević

Komentari (1)

Foto