Put u Guantanamo (2006)

Road To Guantanamo (Originalni naziv)

drama dokumentarni

Rekonstrukcija događaja koja prati priču četvorice zatvorenika zloglasnog Guantanama

 
Režija: Michael Winterbottom, Mat Whitecross
Scenarij: Mat Whitecross, Michael Winterbottom
Uloge: Riz Ahmed, Farhad Harun, Waqar Siddiqui, Afran Usman, Shahid Iqbal, ...

Filmografija

Četvorica Britanaca pakistanskog porijekla u dokumentarnoj drami Michaela Winterbottoma koji svoj put završavaju kao ljudi koje je američka vlada proglasila teroristima. Kroz priču o njihovoj zbilji i torturama kroz koje su prošli, film je ujedno i paklena osuda zatvora u zaljevu Guantanamo i osudama bez sudskog procesa.Film Put za Guantanamo je prikazan u Open Air programu 12. SFF-a, a nagrađen je Srebrnim medvjedom na Berlinalu.

Četvorica Pakistanca, Ruhal (F. Harun), Asif (A. Usman), Shafiq (R. Ahmed) i Monir (W. Siddiqui) iz Engleske 2001. godine putuju u rodni Pakistan na vjenčanje i, iz idealističkih poriva i znatiželje, odluče vidjeti kako izgleda ratom zahvaćen Afganistan, koji upravo proživljava američka bombardiranja. Monir pogine, a ostale zarobe borci Sjevernog saveza. Preko Amerikanaca oni su deportirani u zloglasni zatvor Guantanamo na Kubi. Uslijedit će nekoliko užasnih godina punih mučenja, neugodnih ispitivanja, što ionako mnoge nevine prisili da priznaju...

"Road to Guantanamo" potresna je dokumentaristička drama poznatoga britanskoga redatelja Michaela Winterbottoma (najpoznatijega po filmovima Dobrodošli u Sarajevo i In this World) uz suradnju s Matom Whitecrossom, koja na naturalistički način svjedoči o jednome od najzloglasnijih logora današnjice, američkom zatvoru Guantanamo stacioniranom u istoimenom zaljevu na Kubi. Film je snimljen na autentičnim lokacijama u Pakistanu, Afganistanu te Iranu, u kojemu su snimljeni zatvorski prizori. Uz vrlo dobre kritike, film je osvojio Independent Spirit Award za najbolji dokumentarni film, te Srebrnog medvjeda za režiju na Berlinaleu.


Komentari (1)

Foto