Nebo boje vanilije (2001)

VANILLA SKY (Originalni naziv)

drama romantika sf

Američka adaptacija španjolskog filma "Otvori oči" sa zanosnom P. Cruz i T. Cruiseom

 
Režija: Cameron Crowe
Scenarij: Alejandro Amenábar, Mateo Gil
Uloge: Tom Cruise, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Kurt Russell, Jason Lee, ...

Filmografija

Što znači biti sretan i što smo sve spremni za sreću učiniti, propituje nas nadrealna drama "Nebo boje vanilije" redatelja Camerona Crowea, remake španjolskog filma "Otvori oči". Kroz priču, koja će gledatelja držati prikovanog za sjedalo, vodi nas jedna od najvećih holivudskih zvijezda svih vremena, nenadmašni Tom Cruise...

U očima mnogih David Aames (Tom Cruise) je tek razmaženo derište koje uopće ne shvaća koliko je sretno i bogato - naime nasljednik je očeve tvrtke, koja mu je pripala po smrti roditelja. U tjednu u kojem puni 33 godine David prvo provede noć s Julie (Cameron Diaz), prijateljicom s kojom povremeno spava, a zatim i sa Sofijom (Penélope Cruz), dovitljivom plesačicom u koju bi se čak i mogao zaljubiti. Međutim, nakon automobilske nesreće, David se nađe u zatvoru, sa zaštitnom maskom na licu, nesvjestan kako je i zašto tamo završio. U razgovorima sa suosjećajnim psihologom pokušava saznati što mu se to dogodilo, ali ne dolazi do nikakvih rezultata te počinje gubiti osjećaj za razlikovanje zbilje i neželjenih misli.
Prerada slavnog filma "Otvori oči" Alejandra Amenábara, koji je na domicilnome španjolskome tržištu ostvario veliki uspjeh na kino blagajnama te pobrao ekstatične kritike diljem svijeta, "Nebo boje vanilije" je film koji nije ništa lošiji od originala, tek je prilagođen ukusima angloameričke publike i osvježen idejama redatelja Camerona Crowea. Nakon serije sjajnih filmova koje se moglo promatrati kao crtice iz života običnih Amerikanaca ("Samci", "Jerry Maguire", "Korak do slave"), Crowe je ovom pomalo nadrealnom mješavinom ljubavne drame, trilera, znanstvene fantastike i horora pokazao kako se odlično snalazi i u puno širem dijapazonu žanrova. Glavnu ulogu nesretnog plejboja koji gubi tlo pod nogama odlično je odigrao Tom Cruise, koji je pravu podršku dobio od cijelog niza hvaljenih holivudskih glumaca (Penélope Cruz, Cameron Diaz, Kurt Russell, Jason Lee...).

Komentari (12)

Foto