Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške (1998)

Lock, Stock and Two Smoking Barrels (Originalni naziv)

komedija triler kriminalistički

Četvorica prijatelja moraju pronaći način kako vratiti dug od pokera moćnom mafijašu

 
Režija: Guy Ritchie
Scenarij: Guy Ritchie
Uloge: Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Nick Moran, Jason Statham, ...

Filmografija

Eddie, Tom, Bacon i Soap uključuju se u najveću kartašku igru u životu. Iako su sa sobom uzeli sve što imaju, na kraju završe s dugom koji bi ih mogao koštati više od novca. Sada moraju uložiti sve moguće vrijeme kako bi dobili novac, platili dug i ostali živi...

Debitant G. Richie je ujedno i scenaristovog filma, a prije bavljenja filmom pretežno je radio TV reklame. Fraza iz originalnog naslova koja glasi "Lock, Stock & Barrels" zapravo označava cjelokupnost, iliti sve živo. Film se koristi naracijom, a sountruck je prepun rock&rolla.
Radi se o polusvijetu mutnih tipova iz londonskog East Enda, posebno četvorici tamošnjih mladića predvođenim pokerašem Eddyjem (N. Moran). On se, financijski potpomognut svojim prijateljima Tomom (Flemyng -Ukradena ljepota), Soapom (D. Fletcher) i Baconom (J. Satham), uključi u skupu partiju karata s Hatchetom Harryjem (P. H. Moriarty iz Crnog petka za gangstere), lokalnim kockarskim i pornografskim glavonjom. Pošto taj vara punom parom, Eddy mu ostaje dužan podeblji svežanj novčanica i tu stupa na scenu Harryjev divovski utjerivač dugova Barry the Baptist (sada pokojni Lenny McLean - nekadašnji strah i trepet četvrti zahvaljujući profesionalnom boksačkom iskustvu u borbama golih šaka) - prava mrcina od čovjeka. On im objasni da će početi sjeckati prste ako u roku od tjedan dana prijatelji ne isplate lovu, ili ne predaju njegovom šefu novo vlasništvo -pub Eddyjevog oca (Sting).
"»Da je Groucho bio za rezanje prstiju, film bi se doimao kao čista mješavina Tarantina i braće Marx", rekao je za film jedan od kritičara. Sam redatelj pak tvrdi da je najviše bio inspiriran britanskim gangsterskim klasikom "Crni petak za gangstere", što je najprepoznatljivije po specifičnom cokney naglasku. Ulogu jednog Harryjevoga gorile (Big Chris) dobio je poznati britanski nogometaši Vinnie Jones.

Komentari (0)

Foto