Deset zapovijedi (1956)

The Ten Commandments (Originalni naziv)

drama avantura povijesni

Impresivna priča o životu starozavjetnog proroka Mojsija

 
Režija: Cecil B. DeMille
Scenarij: J.H. Ingraham, A.E. Southon
Uloge: Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter, Edward G. Robinson, ...

Filmografija

Posljednji, ujedno i najspektakularniji film velikog Cecila B. DeMillea (njegov remake vlastitog filma iz 1923. godine) - kolosalni ep rađen prema starozavjetnoj biblijskoj knjizi o Mosiju, blockbuster melodramatskoga stila, posebno vidljivog u grandioznim, ekspresivnim pozama, gestama i mimici glumaca. Charlton Heston, ikona biblijskih filmskih uprizorenja, nepokolebljiv je i stoičan, sa sporom intonacijom - pravi odvažni vođa, a ističu se i karizmatični Yul Brynner i izvrsna Anne Baxter.

Opis života starozavjetnog proroka Mojsija (C. Heston), od rođenja, kad se kao djetešce našao u pletenoj košarici na rijeci Nil, gdje ga je pronašla i odgojila faraonova kći, preko života u izobilju kao miljenika faraona i princeze Nefretiri (A. Baxter), a potom i nakon otkrivanja istine o njegovu "niskom" hebrejskom porijeklu i života kao skromnog obiteljskog pastira u pustinji, do čovjeka kojem se ukazao Bog i koji postaje osloboditelj potlačenog izraelskog naroda iz ruku novog faraona Ramzesa (Y. Brynner), nekoć njegova polubrata...
Impresivni statisti, scenografija i, za ono doba, neviđeni specijalni efekti samo pridonose spektakularnosti filma "Deset zapovijedi".
Film je bio nominiran za Oscara u sedam kategorija, a dobio ga je za najbolje vizualne efekte (John Fulton).

Komentari (3)

Foto