Plačljiva igra (1992)

THE CRYING GAME (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Tjeskobna i intrigantna priča o bezuvjetnoj ljubavi i nedokučivim putevima ljudskog srca

 
Režija: Neil Jordan
Scenarij: Neil Jordan
Uloge: Stephen Rea, Jaye Davidson, Forest Whitaker, Miranda Richardson, ...

Filmografija

Od šest nominacija za Oscara film "Plačljiva igra" je nagrađen u kategoriji najuspjelijeg izvornog scenarija, te ovjenčan Europskom filmskom nagradom. To je jedan od najboljih i najzanimljivijih filmova u karijeri uglednog irskog filmaša Neila Jordana (Vučja družina, Mona Lisa, Mi nismo anđeli, Interview s vampirom, Michael Collins, U snovima, Kraj ljubavne priče, Neustrašiva), majstora u profiliranju karakterno i psihološki kompleksnih protagonista, te u analizi rubnih i tjeskobnijih aspekata njihovih osobnosti...

Nakon što u jednom zabavnom parku u sjevernoj Irskoj zarobe tamnoputog britanskog vojnika Jodyja (F. Whitaker), skupina pripadnika Irske republikanske armije IRA-e predvođena Fergusom (S. Rea) zarobljenika zatoči u staroj kući u šumi. Kad shvate da im je zatočenik svima vidio lica, Fergus i njegova grupa, među kojima su Jude (M. Richardson) i Maguire (A. Dunbar), zaključe da Jodyja moraju ubiti. Dok čuva zarobljenog vojnika, Fergus se kroz duge razgovore počne zbližavati s njim, da bi mu Jody naposljetku pokazao fotografiju svoje djevojke, privlačne tamnopute Londončanke Dil (J. Davidson).
Jody pokuša pobjeći svom egzekutoru Fergusu, ne znajući da ga je on htio pustiti. Međutim, Jody smrtno strada pod kotačima vojnog kamiona, iz kojeg iskoče vojnici koji krenu u obračun s Fergusovom grupom. Vjerujući da je jedini preživio, Fergus se zaputi u London, odlučan potražiti Dil. A ona je frizerka u skromnom salonu, koja često zalazi u slikoviti bar simpatičnog vlasnika Cola (J. Broadbent). Fergus se zaposli kao građevinski radnik i ubrzo upozna Dil, kojoj se predstavi kao Johnny i u koju se zaljubi na prvi pogled. Ne zna da su mu za petama Jude i Maguire, koji su također preživjeli napad, ali i da Dil krije veliku tajnu...
Neil Jordan je ideju za film imao već desetak godina ranije, no realizacija se zakomplicirala i scenarij je cijelo desetljeće ostao ležati u njegovoj ladici. Naposljetku su se za intrigantnu priču zainteresirali Jordanovi prijatelji, producent Stephen Wooley i glumac Stephen Rea (Vučja družina, Angie, Pret-a-Porter, O za Osvetu), te je projekt napokon krenuo u realizaciju. A kad je konačno dočekao premijeru, publika je ostala zaprepaštena, a dijelom i skandalizirana središnjim obratom koji se izuzetno efektno poigrava očekivanjima i predrasudama gledatelja. Zbog tog je preokreta film je smjesta stekao kultni status i pridjev kontroverzan, a iznimno atmosferična, tjeskobna i provokativna priča o bezuvjetnoj ljubavi i nedokučivim putevima ljudskog srca izrazito je polarizirala publiku.
U glavnoj ulozi je S. Rea, redateljev čest suradnik, a njegovi su partneri F. Whitaker (Boja novca, Vod smrti, Bird, Dim, Put samuraja, Telefonska govornica, Posljednji škotski kralj, TV serije Sjever i jug, Cagney i Lacey), M. Richardson (Carstvo sunca, Sredite Cartera, Sati, Fantom u operi, Harry Potter i Plameni pehar, serija Crna guja), J. Davidson (Zvjezdana vrata), koji se zbog pretjerane medijske pozornosti uzrokovane ovim filmom ubrzo povukao iz svijeta glume.
U sporednoj ulozi je oskarovac J. Broadbent (Dnevnik Bridget Jones, Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje, serija Mućke), glazbu potpisuje Ann Dudley (Potez lovca, Skidajte se do kraja), a fotografiju Ian Wilson (Emma, San ljetne noći). Naslovnu pjesmu u filmu pjeva nekad popularni Boy George.

Komentari (3)

Foto