Pakleni val (1991)

POINT BREAK (Originalni naziv)

akcija triler avantura

Mladi i neiskusni agent dobije zadatak uloviti vrlo vješte i lukave pljačkaše banaka

 
Režija: Kathryn Bigelow
Scenarij: W. Peter Iliff
Uloge: Keanu Reeves, Patrick Swayze, Gary Busey, Lori Petty, John C. McGinley, ...

Filmografija

Film je snimljen u produkciji slavnog oskarovca Jamesa Camerona, a dobio je i MTV-jevu filmsku nagradu za najpoželjnijeg glumca (Keanu Reeves). Scenarij supotpisuje W. Peter Iliff, a to je četvrti i jedan od najuspjelijih filmova redateljice Kathryn Bigelow. Kathryn Bigelow se tematikom i poetikom svojih djela naslanja na tradiciju klasičnog Hollywooda i ostvarenja glasovitog francuskog redatelja Jeana-Pierrea Melvillea. I u "Paklenom valu", sugestivnoj, nenametljivo stiliziranoj priči o neobičnom prijateljstvu policajca i lopova...

Okretni Johnny Utah (K. Reeves) mladi je i neiskusni FBI-jev agent kojem šef Ben Harp (J. C. McGinley) dodijeli težak zadatak, istragu niza vješto izvedenih pljački banaka. Kad od svog starijeg partnera, Angela Pappasa (G. Busey), dozna da su kriminalci maskirani u bivše američke predsjednike tijekom posljednje tri godine izveli čak 27 pljački, te da im je nemoguće ući u trag, Johnny uz Pappasovu pomoć na temelju snimaka nadzornih kamera zaključi da se iza maski krije skupina odvažnih surfera.
Stoga Johnny nabavi surfersku dasku te već prvog dana, nespretno jašući na valovima, upozna atraktivnu Tyler Ann Endicott (L. Petty). Tyler je vješta surferica i bivša djevojka markantnog Bodhija (P. Swayze), vođe skupine jahača na valovima koji od lipnja do srpnja svake godine neustrašivo prkose prirodi.
Znajući da su se sve pljačke dogodile baš u tim razdobljima, Johnny se preko Tyler počne družiti s Bodhijem. Nakon što s djevojkom uskoro započne ljubavnu vezu, Johnny će s Bodhijem razviti neobično prijateljstvo, istodobno obilježeno razumijevanjem i nepovjerenjem.

Komentari (4)

Foto