Slučaj Pelikan (1993)

THE PELICAN BRIEF (Originalni naziv)

triler politički

Mlada studentica prava se dovede u opasnost kad otkrije urotu koja vodi čak do Bijele kuće

 
Režija: Alan J. Pakula
Scenarij: Alan J. Pakula, John Grisham
Uloge: Julia Roberts, Denzel Washington, Sam Shepard, John Heard, Tony Goldwyn, ...

Filmografija

Dokazivanje studenata uvijek je poželjna karakteristika, no Darby je to učinila na području koje ne prašta, mutnim poslovima najviše politike. Julia Roberts je napisala "Slučaj Pelikan", čija bi je istina mogla ubiti...

Ubojstva dvojice sudaca vrhovnog suda izazvala su pravu buru nezadovoljstva javnosti, no istražni organi tapkaju u mraku pa se čini kako će se počinitelji izvući nekažnjeni. Fakultetski profesor prava, koji je prije nekoliko godina jednom od ubijenih bio asistent, od svoje studentice, istovremeno i ljubavnice, Darby Shaw (Julia Roberts) dobija izvještaj koji istražuje moguću pozadinu ubojstava te ukazuje na potencijalne krivce, odnosno naručitelje. No ono što se ispočetka činilo tek briljantno izvedenom fakultetskom vježbom ambiciozne studentice pretvara se u pravu noćnu moru nakon što profesor izvještaj preda prijatelju koji radi u FBI-ju. Odjednom, Darby se nađe u cijelom nizu opasnih situacija, a nakon što joj automobil odleti u zrak, nema nikakve sumnje da je zagrebla preduboko ispod površine.

Oskarovci Julia Roberts i Denzel Washington u ovom su političkom trileru odradili vrhunske uloge, pomogavši tako slavnom redatelju Alanu J. Pakuli da bestseler Johna Grishama na veliko platno prenese u punom sjaju. Skoro dvoipolsatni film doslovce proleti pred očima gledatelja jer brižno stvarana napetost i atmosfera nepovjerenja i neizvjesnosti ne jenjavaju do samoga kraja, a taman kad gledatelj pomisli kako bi mogao predvidjeti rasplet, priča se počne odmotavati u sasvim drugom smjeru. Uz navedene, u filmu među ostalima glume i pouzdani i iskusni John Heard, John Lithgow i Stanley Tucci, a spoj prvorazrednog ansambla i izvrsnog predloška vjerojatno nije ni mogao propasti.

 


Komentari (3)

Foto