Punisher (1989)

The Punisher (Originalni naziv)

akcija kriminalistički

Nakon što mu zločinac ubije cijelu obitelj policajac kreće u osvetničku misiju

 
Režija: Mark Goldblatt
Scenarij: Boaz Yakin
Uloge: Dolph Lundgren, Louis Gossett Jr., Jeroen Krabbe, Kim Miyori, Bryan Marshall

Filmografija

Dolph Lundgren, inače po struci magistar fizike, u filmskom se svijetu proslavio ponajviše zahvaljujući svojoj tjelesnoj konstrukciji i odličnom poznavanju borilačkih vještina, a pamtimo ga po ulogama u naslovima "Gospodari svemira", "Rocky 4" i "Univerzalni vojnik". "Punisher", koji nastaje kao ekranizacija poznatog istoimenog stripa, svoju noviju verziju, u kojoj su uloge podijelili Thomas Jane, John Travolta i Rebecca Romijn, dobio je 2004. godine.

Nakon što izgubi čitavu obitelj u eksploziji auto-bombe, koju je podmetnuo lokalni mafijaški boss, policajac Frank Castle (Dolph Lundgren) prisiljen je nestati i odglumiti vlastitu smrt kako bi spasio živu glavu. U idućih pet godina Frank će krenuti u osvetnički pohod kako bi osvetio smrt svoje obitelji. Njegov bivši partner Jake (Louis Gossett Jr.) vjeruje kako je Frank živ i da je upravo on osvetnik koji ubija mafijaše i koji je postao poznat kao Punisher.

Nakon što je "Punisher" svojim osvetničkim planom oslabio organizirani kriminal u gradu, Gianni Franco (Jeroen Krabbe), čovjek odgovoran za ubojstvo njegove obitelji, postao je sve ranjiviji. Kada japanski mafijaš Yakuza, koji pokušava preuzeti kontrolu nad gradskom mafijom, otme Francovog sina, čudnim spletom okolnosti upravo se Punisher nađe u ironičnom položaju pomažući čovjeku kojeg je htio ubiti.  

Ovaj akcijski uradak, koji zanimljivo prodire u psihologiju likova prikazujući njihovu motivaciju i prošlost te njihove osobnosti, režirao je Mark Goldblatt koji je sudjelovao u stvaranju filmskih hitova poput "Terminatora", "Predatora 2", "Armaggedona" i "Perl Harbora"  te svakako ima potrebno znanje za stvaranje akcijske uspješnice, što je i pokazao u ovom filmu čije je snimanje odrađeno s izrazito niskim budžetom.

 


Komentari (5)

Foto