Transatlantic (1998)

Transatlantic (Originalni naziv)

triler kriminalistički

Natjeran bijedom i mogućom mobilizacijom Jakov bježi u Ameriku u potrazi za boljim životom

 
Režija: Mladen Juran
Scenarij: Mladen Juran
Uloge: Melita Jurišić, Filip Šovagović, Alen Liverić, Boris Dvornik, Josip Genda...

Filmografija

Film "Transatlantic" na Festivalu hrvatskog filma u Puli 1998. osvojio je četiri Zlatne arene, a bio je i hrvatski kandidat za Oscara. Prikazan je u službenom programu festivala u Moskvi 1999., kao i u službenoj konkurenciji festivala u Mar del Plati, svjetskim festivalima A kategorije.

Natjeran bijedom te mogućom mobilizacijom, Jakov bježi u Ameriku 1918. godine, kao ratni dezerter, zajedno s rođakom Lukom. Prilika se ukazala kad je Miho, vlasnik iseljeničkog hotela u Pittsburghu, pismom zatražio da mu nađu ženu.

Na taj put kreće Zorka, Jakovljeva ljubav iz djetinjstva, revoltirana pritiskom Jakovljeve majke, udovice, koja uspijeva sina oženiti za nešto bogatiju, ali nevoljenu Ivanu.U Americi Miho prozre Zorkinu situaciju, ne oženi je, već velikodušno šalje u domovinu novac za Jakovljev bijeg.

Hrvati se iseljavaju otkako je modernih migracija. Na početku i sredinom 20. stoljeća najviše kao pomorci, četvero ih je bilo i na prvoj i zadnjoj plovidbi Titanica. U Južnu i Sjevernu Ameriku odlaze zbog gladi i političkih progona. Sudbina mnogih iseljenika sublimirana je u sudbini Jakova i Zorke.

 


Komentari (0)

Foto