Ballad of Mangal Pandey (2005)

THE RISING: BALLAD OF MANGAL PANDEY (Originalni naziv)

drama povijesni biografski

Nakon godina okupacije njihove zemlje Indijci napokon pruže otpor vlastodršcima Englezima

 
Režija: Ketan Mehta
Scenarij: Farrukh Dhondy, Ranjit Kapoor
Uloge: Aamir Khan, Rani Mukherjee, Toby Stephens, Coral Beed, Amisha Patel, ...

Filmografija

"The Rising: Ballad of Mangal Pandey" epska je priča o prijateljstvu, izdaji i žrtvi zbog rodoljublja smještena u vrijeme jedne od prvih istaknutijih pobuna Indijaca protiv Engleske.Ovaj dobro režirani film (koji je potpisao dosta poznat indijski redatelj Ketan Mehta - Mirch Masala, Sardar) obiluje, usprkos prilično teškoj priči, i nekim iznimno dopadljivim plesno-pjevnim točkama u raskošnom hollywoodskom stilu koji je izvrsna protuteža brojnim, prilično grubim akcijskim scenama.

Godina je 1857. Cijeli indijski potkontinent pod engleskom je vlašću koja je u istočnom dijelu zemlje osnovala moćno trgovačko poduzeće, East India Company. Ono ima svoje propise, administraciju i vojsku koju uglavnom sačinjavaju sami Indijci koji, potpuno potlačeni, osjećaju sve veći i veći otpor prema vlastodršcima.

Jedan od vojnika, Mangal Pandey (A. Khan), sklopi prijateljstvo s britanskim časnikom Williamom Gordonom (T. Stephens) nakon što mu spasi život tijekom bitke.

Uskoro će se dogoditi nešto što će poljuljati njihov odnos: u zemlju će pristići novi model streljiva koji je omotan kravljom i svinjskom mašću, što treba ukloniti prije uporabe, i to tako da se ona pojede. Kako je hindusima krava sveta životinja, a muslimani ne jedu svinjetinu, pošiljka se shvaća vrlo uvredljivom, na rubu oštrog revolta.

 


Komentari (0)

Foto