Sayonara (1957)

SAYONARA (Originalni naziv)

drama romantika

Priča o nepremostivim preprekama američkog vojnika koji se želi oženiti Japankom

 
Režija: Joshua Logan
Scenarij: Paul Osborn, James Michener
Uloge: Marlon Brando, Patricia Owens, James Garner, Martha Scott, Miiko Taka

Filmografija

Film je pritom snimljen na originalnim lokacijama u Japanu, dok je glavna muška uloga pripala glumačkoj zvijezdi M. Brandu (Tramvaj zvan čežnja, Na dokovima New Yorka). Izvrsno odglumljena i besprijekorno realizirana, Loganova je ljubavna priča postala veliki kinohit, dok su je članovi Američke filmske akademije nominirali za Oscara u čak deset kategorija. Dobio ih je četiri: osim u kategorijama najbolje scenografije i zvuka, pripale su R. Buttonsu (Harlow, I konje ubijaju, zar ne) i debitantici M. Umeki (Flower Drum Song) za sjajne interpretacije tragičnog ljubavnog para.

Koreja, 1951. Bojnik američkog ratnog zrakoplovstva Lloyd 'Ace' Gruver (M. Brando) i njegov najbolji prijatelj i suborac u ratu na Korejskom poluotoku Joe Kelly (R. Buttons) nemaju isto mišljenje o romantičnim vezama. I dok Lloyd planira vjenčanje sa sunarodnjakinjom Eileen Webster (P. Owens), kćeri generala Marka Webstera (K. Smith), Joe je zaljubljen u Japanku Katsumi (M. Umeki). Iako Lloyd, baš kao ni pravila američke vojske, ne odobrava Joeovu vezu sa strankinjom, ipak mu pristane biti kum. No, prilikom dolaska u Japan pozornost mu privuče prekrasna plesačica u kibukiju Hana-ogi (M. Taka). I dok novopečeni bračni par Joe i Katsumi trpi nesnošljivost s obje strane, Lloydov se privatni život počinje sve više komplicirati zbog veze s mladom Japankom...

Ljubavi osuđene na propast zbog neprihvaćanja okoline oduvijek su privlačile umjetnike. Tako je američki književnik i dobitnik Pulitzerove nagrade James A. Michener (Tales from the South Pacific) u romanu "Sayonara" opisao na kakve su nepremostive prepreke nailazili američki vojnici u Japanu nakon Drugog svjetskog rata ako su željeli ozakoniti svoje romantične veze s Japankama. Fatalizmom nabijena priča koja ipak ni trenutka ne prelazi u sentimentalnost učinila se idealnim literarnim predloškom za hollywoodsku ekranizaciju, pa ne čudi da je ubrzo nakon objavljivanja Michenerova romana "Sayonara" prilagođena filmskom platnu. Za redatelja je izabran Joshua Logan, višestruki dobitnik Tonyja i tri puta nominiran za Oscara (Piknik, Fanny), dok se adaptacije izvornog teksta prihvatio scanarist Paul Osborn (Istočno od raja, South Pacific).

U ostalim su ulogama P. Owens (The Gun Runners, No Down Payment), J. Garner (Murphyjeva romanca), M. Scott (Our Town, One Foot in Heaven), te još jedna debitantica M. Taka (The Power, mini-serija Šogun). Za svoju je ulogu R. Buttons osvojio i Zlatni globus, dok je Brando učvrstio zvjezdani status u Hollywoodu. Pjesma "Sayonara (Goodbye)" djelo je Irvinga Berlina.


Komentari (0)

Foto