Pobuna na brodu Bounty (1962)

Mutiny on the Bounty (1962) (Originalni naziv)

drama romantika avantura povijesni

Posada broda Bounty odluči svrgnuti okrutnog kapetana

 
Režija: Lewis Milestone
Scenarij: Charles Lederer, Charles Nordhoff, ...
Uloge: Marlon Brando, Trevor Howard, Richard Harris, Hugh Griffith

Filmografija

U povijesti je bilo i dramatičnijih sukoba na brodskim palubama, ali je samo pobuna na brodu Bounty stekla status vrhunske pustolovine. Zasluga za to pripada filmičnosti romana "The Mutiny of the Bounty" Charlesa Nordhoffa i Jamesa Normana Halla, koji su istiniti događaj iz povijesti engleske mornarice iz 1788. opisali u svom djelu objavljenom 1932.

Portsmouth, Engleska, prosinac 1787. Brod engleske kraljevske mornarice Bounty sprema se isploviti prema otočju Tahiti u Tihom oceanu. Na čelu posade je iskusni kapetan William Bligh (T. Howard) kojemu se za kormilom pridružuje prvi časnik Fletcher Christian (M. Brando). Iako vrhunski pomorac, kapetan Bligh ne uživa povjerenje svojih mornara zbog pretjerane strogosti.
Suočeni s olujnim nevremenom i kapetanovom samovoljom tijekom puta, mornari jedva dočekaju pristajanje na slikoviti tihooceanski otok koji im se učini rajem na Zemlji. Kada nakon obavljenog zadatka kapetan Bligh zapovjedi povratak, nezadovoljna mu se posada predvođena časnikom Christianom, zaljubljenim u domorotkinju Maimiti (Tarita), odluči suprotstaviti pod cijenu izdaje domovine...

Komentari (0)

Foto