Malteški sokol (1941)

THE MALTESE FALCON (Originalni naziv)

kriminalistički

Sam Spade, privatni detektiv, u potrazi je za tajanstvenim statuom

 
Režija: John Huston
Scenarij: John Huston, Dashiell Hammett
Uloge:

Filmografija

"Malteški sokol" jedan je od filmova bez kojih nije moguće zamisliti povijest kinematografije. Riječ je o naslovu koji se smatra rodonačelnikom filma noir. To je i prvi film koji je režirao John Huston (Blago Sierra Madre, Džungla na asfaltu), jedan od najvećih američkih redatelja. Također, film je definitivno uveo H. Bogarta u najuže društvo hollywoodskih zvijezda, a u njemu je svoju prvu filmsku ulogu ostvario cijenjeni S. Greenstreet koji će kao debitant biti nominiran za Oscara.

Godine 1539. malteški su vitezovi namjeravali španjolskom kralju Karlu V. darovati statuetu zlatnog sokola ukrašenog rijetkim draguljima. No gusari su presreli galiju te je Malteški sokol, čini se, nestao zauvijek... San Francisco, četiri stoljeća kasnije. U detektivsku agenciju Spade & Archer koju zajednički vode Sam Spade i Miles Archer dolazi gospođica Wonderly iz New Yorka tražeći da joj pomognu pronaći nestalu sestru.
Iako obojica posumnjaju u njezinu priču, prihvate posao zadovoljni što njihova nova klijentica plaća gotovinom. Kad Archer uskoro bude ubijen, Spade shvati da se upleo u opasan posao pri čemu dozna da je gospođici Wonderly pravo ime Brigid O'Shaughnessey. Istraga ga dovede do dvojice prevaranata Joela Caira (P. Lorre) i Kaspera Gutmana (S. Greenstreet) koji kao i Brigid tragaju za statuetom Malteškog sokola...

Komentari (0)

Foto