Ljepotica iz Montane (1952)

MONTANA BELLE (Originalni naziv)

vestern

Među slavnim prijestupnicima Divljeg zapada počasno mjesto zauzima i jedna žena

 
Režija: Alan Dwan
Scenarij: Horace McCoy, Norman S. Hall
Uloge: Jane Russell, George Brent, Scott Brady, Forrest Tucker, Andy Devine, ...

Filmografija

"Montana Belle" uglednog hollywoodskog 'zanatlije' Alana Dwana, u kojem je Belle Starr u društvu sa zločinačkom braćom Dalton, iako u stvarnosti nisu imali zajedničke kriminalne aktivnosti (štoviše, bivši šerifi Daltoni kriminalu su se okrenuli 1890., kad je Belle Starr već godinu dana bila mrtva). Dwanov film izvrstan je vestern iz klasičnog hollywoodskog razdoblja, a naslovnu junakinju izvrsno je utjelovila tadašnja velika zvijezda Jane Russell (Macao, Muškarci više vole plavuše), dajući liku i sposobnost i odlučnost i ranjivost uz nužnu dozu prirodne karizme...

Mladi i privlačni Bob Dalton spašava rasnu ljepoticu Belle Starr od linča koji je glave došao njezina supruga kradljivca, te je dovodi u tajno skrovište svoje bande, koju čine još trojica njegove braće te pridruženi članovi Mac i Indijanac Ringo. Mac baci oko na Belle, zbog čega dolazi u sukob s Bobom, no mladu udovicu nijedan od njih dvojice previše ne impresionira.

Uskoro se ispostavi da Belle izvrsno barata puškom i pištoljem te da je vješta jahačica, a kad se banda raspolovi, Belle postaje predvodnica dijela koji uz nju čine Mac i Ringo. U međuvremenu, bogati su bankari raspisali nagradu za hvatanje braće Dalton, a ključnu pomoć za njihovo hvatanje trebao bi pružiti bogati vlasnik saluna Tom Bradfield.

Belle, Mac i Ringo dolaze u grad u kojem Bradfield posjeduje salun, predstavljajući se kao imućni građani, a Belle usput postane i zabavljačica u saloonu. Uskoro se između nje i Bradfielda razvije obostrana naklonost.

 


Komentari (0)

Foto