Zemlja sjenki (1993)

Shadowlands (Originalni naziv)

drama romantika biografski

Istinita priča o C. S. Lewisu, suzdržanom profesoru, piscu i o njegovoj životnoj ljubavi

 
Režija: Richard Attenborough
Scenarij: William Nicholson
Uloge: Julian Fellowes, Anthony Hopkins, Roddy Maude-Roxby, Michael Denison, ...

Filmografija

Britanski glumac i redatelj Richard Attenborough režira većinom biografske filmove, među kojima je najpoznatiji Oscarom nagrađeni "Gandhi". I drama "Shadowlands" biografski je film o C. S. Lewisu, oksfordskom profesoru koji se proslavio kao autor "Narnijskih kronika", serije knjiga za djecu, te o njegovoj životnoj ljubavi, američkoj pjesnikinji Joy Gresham. Scenarij je napisao William Nicholson prema vlastitom kazališnom komadu.

Godina je 1952. C. S. "Jack" Lewis (A. Hopkins), oksfordski profesor i autor knjiga za djecu, živi povučenim životom u kući koju dijeli sa svojim bratom Warniejem (E. Hardwicke). Posjećuje ih Amerikanka Joy Gresham (D. Winger), pjesnikinja i obožavateljica Lewisovih djela. Kad se ona razvede i doseli u London sa sinom Douglasom (J. Mazzello), prijateljstvo se produbljuje. Jack pristaje na fiktivni brak s Joy, kako bi ona dobila britansko državljanstvo. S vremenom, među njima se razvije privlačnost...
Istinita priča o ljubavi koja je potresla starijeg, suzdržanog profesora, prvi je put ekranizirana 1985., u istoimenom britanskom TV filmu u kojem je Lewisa glumio Joss Ackland. Anthony Hopkins je ulogom Lewisa osvojio nagradu BAFTA-e, a nekoliko me unarodnih filmskih nagrada dobio je istodobno za tu ulogu i za drugu svoju ulogu iz iste godine u filmu "Na kraju dana". Debra Winger je za ulogu Joy bila nominirana za Oscara te za nagradu BAFTA-e, a film je osvojio nagradu Alexander Korda za najbolji britanski film.

Komentari (0)

Foto