Indijanska braća (2002)

SKINS (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Policajac u indijanskom rezervatu kao čuvar zakona želi doprinjeti i pomoći zajednici

 
Režija: Chris Eyre
Scenarij: Adrian C. Louis, Jennifer D. Lyne
Uloge: Eric Schweig, Graham Greene, Gary Farmer, Noah Watts, Lois Red Elk

Filmografija

Angažirani američki direktor fotografije, glumac, producent i redatelj Chris Eyre (Things We Do, Skinwalkers, Edge of America, A Thief of Time, A Thousand Roads), autor hvaljenog filma "Smoke Signals" (1998) ovjenčanog nagradom publike na prestižnom festivalu u Sundanceu i nagrađenog na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju, tamnim bojama vrlo sugestivno i često dokumentaristički uvjerljivo, crta tjeskobnu sliku turobne svakodnevice američkih domorodaca. Riječ je o dojmljivoj ekranizaciji istoimenog romana Adriana C. Louisa.

Na jugu Dakote, nekih stotinjak kilometara jugoistočno od spomenika Mount Rushmore, mjesta gdje su u stijeni isklesane glave četvorice američkih predsjednika, nalazi se indijanski rezervat Pine Ridge. Nekad ponosni Indijanci iz plemena Lakota Siouxa danas žive bijedno i u oskudici, nezaposleni, utjehu traže u alkoholu i sjećanjima na slavnu prošlost, a mladi se sve više okreću kriminalu. Zbog svega toga ponosni Rudy Yellow Lodge (E. Schweig) odlučio je odjenuti policijsku odoru i kao čuvar zakona pomoći zajednici.

Dok održava površnu vezu s privlačnom, no udanom Stellom (M. Thrush), posao mu se uglavnom svodi na smirivanje obiteljskih svađa i izgreda alkoholiziranih suplemenika, a najviše mu problema zadaje njegov stariji brat, razočarani i vječito pijani vijetnamski veteran Mogie (G. Greene). Kad već ne može bratu, Rudy savjetima i novcem pokušava pomoći nećaku, tinejdžeru Herbieju (N. Watts). Jedne noći, obilazeći kraj u redovitoj ophodnji, Rudy naleti na ubojstvo supijanog Mogiejeva prijatelja, sukobi se s ubojicom, te i sam dobije težak udarac u glavu. Zapamtio je šareni uzorak ubojičinih tenisica i prepoznao ih na jednom mladiću...

U Južnoj Dakoti, stotinjak kilometara od spomenika Mount Rushmore, nalazi se indijanski rezervat Pine Ridge. Na tom su području, prije nešto više od stotinu godina, gotovo 300 Indijanaca, uglavnom žena i djece, nemilosrdno pobili vojnici Sedme konjičke brigade, koje je za taj okrutni čin vlada nagradila Kongresnim odličjem časti. Od stanovništva danas smještenog u rezervatu, Indijanaca iz plemena Lakota Siouxa, gotovo 40% živi ispod granice siromaštva, prosječna životna dob im je 15 godina kraća od ostatka Amerike, stopa nezaposlenosti je 75%, a broj smrti uzrokovanih pretjeranim konzumiranjem alkohola je 9 puta veći od prosjeka u ostatku zemlje.

U glavnoj ulozi je E. Schweig (Posljednji Mohikanac, Pontiac Moon, Grimizno slovo, It Waits, TV serija Rat svjetova), a njegov je partner izvrsni G. Greene (Ples s vukovima, Maverick, Sjever, Umri muški 3, Zelena milja, Transamerica), za sporednu ulogu u glasovitom vesternu "Ples s vukovima" Kevina Costnera 1991. nominiran za Oscara, a najpoznatiji po ulozi u kultnoj seriji Život na sjeveru.


Komentari (0)

Foto