Treći val (2003)

DEN TREDJE VAGEN / THE THIRD WAVE (Originalni naziv)

akcija triler

Policajac se suprotstavlja vodećim ljudima Europola kad otkrije njihove ilegalne poslove

 
Režija: Anders Nilsson
Scenarij: Anders Nilsson, Joakim Hannson
Uloge: Jakob Eklund, Irina Björklund, Nicholas Farrell, Ben Pullen, ...

Filmografija

"Treći val" napet je i zanimljiv švedski akcijski film, posljednji dio filmske trilogije o policijskom časniku Johanu Falku (prva dva su Zero Tolerance i Executive Protection). U ovome dijelu Falka ponovno angažira švedska policija da stane na trag onima protiv kojih se uvijek bori - organiziranih europskih kriminalaca. U glavnoj ulozi nastupa poznati švedski glumac Jakob Eklund, dok njegovu partnericu tumači njegova partnerica iz stvarnog života, švedska glumica Marie Richardson.

U nizozemskom gradu Den Haagu, novi šef Europola Sellberg (L. Hjulström) drži oštar govor protiv takozvanog trećeg vala zločina u Europi, obećavajući da će presjeći sve puteve po kojima djeluju najopasnije europske kriminalne organizacije. On poziva svojega bivšeg suradnika, detektiva Johana Falka (J. Eklund) na sastanak, s namjerom da ga pridobije za suradnju i pomoć. Istodobno, jedna od njegovih suradnica, Rebecca (I. Björklund), slučajno otvori poštu svojega partnera Kanea (B. Pullen) iz koje sazna da je umiješan u ilegalne novčarske poslove. Kada ga odluči prijaviti Europolu, Kaneovi suradnici nastojat će je likvidirati, no zaštitu joj pruža Johan. Nema im druge nego boriti se protiv organiziranog kriminala ne bi li spasili svoje živote, kao i živote svojih najbližih...

Švedska ima bogatu književnu tradiciju vrhunskih političkih kriminalističkih romana, s karizmatičnim likovima poput Martina Becka, Carla Hamiltona i Johana Falka. Svi su spomenuti likovi zaživjeli i u vrlo dobrim filmovima, tako i potonji, koji je protagonist ovoga filma.


Komentari (0)

Foto