Empire Records (1995)

EMPIRE RECORDS (Originalni naziv)

komedija drama

Priča o događajima vezanima uz prodavaonicu nosača zvuka i sudbini njenih zaposlenika

 
Režija: Allan Moyle
Scenarij: Carol Heikkinen
Uloge: Anthony LaPaglia, Maxwell Caulfield, Debi Mazar, Rory Cochrane, ...

Filmografija

Biti na poslu, a biti kod kuće. Osnovna je to poruka američke humorne drame "Empire Records" koju je režirao kanadski filmaš Allan Moyle (New Waterford Girl, Pump Up the Volume). Autor nekoliko hvaljenih nezavisnih filmova snimljenih u domovini, Moyle je karijeru nastavio u SAD-u, ali je zadržao svjež i originalan pristup, daleko od komercijalizacije. Tomu je najbolja potvrda Moyleov "Empire Records". Nadahnut stvarnim iskustvima i događajima vezanima uz prodavaonicu u Phoenixu, redatelj prati sudbinu zaposlenika slične trgovine.

Empire Records mala je prodavaonica nosača zvuka u gradiću u Delawareu. Poslovođa je dobrodušni Joe (A. LaPaglia) koji se prema svojim zaposlenicima odnosi kao otac. Među njima su i lijepa Corey (L. Tyler), u nju potajno zaljubljeni A. J. (J. Whitworth), zatim labilna Debra (R. Tunney), te nespretnjaković Lucas (R. Cochrane). Njihov sklad poremeti najava vlasnika prodavaonice da će je prodati moćnom lancu Music Town Records.Kako bi spasio Joea i prijatelje, Lucas uzme sav novac iz blagajne s namjerom da ga uloži u kockarnicu u Atlantic Cityju te zaradi dovoljno da Joe može kupiti obožavani dućan. No, Lucas na kocki izgubi doslovno sve...
Dopadljivog humora i galerije simpatičnih likova, to je tipičan film za popravljanje raspoloženja, osobito ljubiteljima pop i rock glazbe koje je u filmu u izobilju. Šefa prodavaonice Joea tumači australski glumac Anthony LaPaglia (Lantana, Happy Hour), u SAD-u proslavljen ulogom u hit seriji "Bez traga" za koju je dobio i Zlatni globus, a prikazuje je i Hrvatska televizija. Ostatak glumačke ekipe čine u to vrijeme opravdano perspektivna imena poput buduće oskarovke Renée Zellweger (Studengora, Dnevnik Bridget Jones) i zvijezde "Gospodara prstenova" Liv Tyler.
U ostalim su ulogama TV glumica Debi Mazar (serije Zakon u Los Angelesu i To je život) i njezin kolega s malih ekrana Max Caulfield (serija Colbyjevi, Električni snovi). Ipak, najzabavniji je nastup pružio Rory Cochrane (Hartov rat, serija Ekipa za očevid: Miami) kao Lucas, dok je pjesma iz filma "Til I Hear It From You" dobila priznanje ASCAP Award. U filmu se čuju i pjesme poznatih izvođača kao što su AC/DC, Dire Straits i The Cranberries, a zanimljivo je da jednu od pjesama izvodi i sam Max Caulfield.

Komentari (2)

Foto