Osumnjičeni (2006)

PRIME SUSPECT (Originalni naziv)

drama kriminalistički

U središtu je hrabra detektivka koja se svim silama nastoji dokazati u uglavnom muškom svijetu

 
Režija: Philip Martin
Scenarij: Frank Deasy
Uloge: Helen Mirren, Stephen Tompkinson, Robert Pugh, Frank Finlay, Gary Lewis, ...

Filmografija

Britanski filmski institut seriju je smjestio na 68. mjesto ljestvice stotinu najboljih britanskih televizijskih emisija, a 2007. godine časopis "Time" proglasio ju je jednom od stotinu najboljih serija svih vremena. Od nmnogobrojnih nagrada ističu se BAFTA, Emmy i Zlatni globus.

U središtu serije je nepokolebljiva viša inspektorica Jane Tennison (Helen Mirren), koja radi u izmišljenoj policijskoj postaji Southampton Row. Radnja se uglavnom zbiva u Londonu i široj okolici, a u 5. sezoni se seli u Manchester. U kasnijim sezonama viša inspektorica Tennison unaprijeđena je u zamjenicu pomoćnika načelnika te radi u različitim odjelima. Serija prikazuje kako se glavna junakinja snalazi i preživljava u nemilosrdnom uglavnom muškom svijetu, u čemu joj svesrdnu podršku pruža njezin šef, pomoćnik načelnika Mike Kernan i narednik Richard Haskons.
Serija je snimana od 1991. do 2006. godine, a jedna od najvažnijih tema prve sezone i kamen spoticanja u svakoj istrazi je seksizam na radnome mjestu.
O događajima iza kulisa snimljen je dokumentarni film u kojem možemo saznati da je scenaristima u razvoju priče pomagala Jackie Malton, jedna od četiri žene koje su nosile čin više inspektorice u vrijeme kad je serija snimana.

Komentari (1)

Foto