Kraljevski fleš (1975)

ROYAL FLASH (Originalni naziv)

komedija

Parodija glasovitog romana i filma "Zatočenik dvorca Zenda"

 
Režija: Richard Lester
Scenarij: George MacDonald Fraser
Uloge: Malcolm McDowell, Alan Bates, Florinda Bolkan, Oliver Reed, ...

Filmografija

Amerikanac Richard Lester (r. 1932), koji je karijeru napravio u Velikoj Britaniji, za ovu se komediju nadahnuo drugom iz serije od dvanaest knjiga o Flashmanu što ih je napisao George MacDonald Fraser. U tim su se knjigama uvijek nalazile stvarne povijesne osobe pomiješane s izmišljenima, a sve uz oštru satiru na račun lažnog morala i običaja u viktorijanskoj Engleskoj.

U 19. stoljeću mnogi drže časnika britanske vojske Harryja Flashmana (M. McDowell) ratnim junakom premda je kukavica i glupan. U svom je elementu jedino kad se nađe u ilegalnoj kockarnici-bordelu. Prilikom bijega pred policijom iz jedne takve "bolje kuće" uleti u kočiju s lijepom ženom. To je Lola Montez (F. Bolkan) međunarodno poznata kao glumica, ali još više kao skupa kurtizana. Kad je Harry zamoli da ga spasi pred policijom, umiješa se njezin prijatelj, njemački političar Otto von Bismarck (O. Reed). Bismarck bi najradije Flashmana odmah predao policiji ali policija ne vjeruje da je taj slavni junak ženskar koji obilazi javne kuće. Harry provede neko vrijeme s Lolom. Ona se posvađa s drugom glumicom i rani je u dvoboju pa mora hitno otići iz Engleske.

Nakon četiri godine Harry dobije poruku da ga Lola zbog jednog posla, za koji mu šalje pet stotina funti u zlatu, hitno treba u Münchenu. Tamo ga otmu Bismarckovi ljudi na čelu s Rudijem von Sternbergom (A. Bates). Bismarck želi ujediniti mala njemačka vojvodstva i kraljevine u snažnu državu. Jednim od tih vojvodstava upravlja vojvotkinja Irma (B. Ekland). Ona se treba udati za jednog danskog princa koji se razbolio od spolne bolesti i dok ne ozdravi, a sve u interesu Bismarckove državne politike, Flashman će morati glumiti tog čovjeka jer mu je jako sličan. Ako Flashman ne pristane, Bismarck će ga ubiti...

Lester  je snimio  "Royal Flash" odmah nakon svoje humorističke reinterpretacije Dumasovih "Tri mušketira" i "Četiri mušketira", u umjetničkoj fazi u kojoj je do grla zaronio u povijesnu tematiku. Bilo je to desetak godina nakon njegovih prvih velikih uspjeha, modernističkih filmova s Beatlesima "Noć nakon teškog dana" i "U pomoć!". Nakon "Flasha" režirat će izvrsnu povijesnu dramu "Robin Hood i Marian" u kojoj izmišljene likove tretira kao da su zbilja postojali. Kad se "Royal Flash" tridesetak godina nakon premijere pojavio na DVD-u, bio je ponovno otkriven i proglašen "kultnim".


Komentari (0)

Foto