Predsjedničke laži (1997)

WAG THE DOG (Originalni naziv)

komedija drama politički

Priča o ratu izmišljenom u svrhu prikrivanja seksualnog skandala predsjednika SAD-a

 
Režija: Barry Levinson
Scenarij: Hilary Henkin, Larry Beinhart
Uloge: Dustin Hoffman, Robert De Niro, Anne Heche, Denis Leary, Willie Nelson, ...

Filmografija

Genijalna satira redatelja Levinsona o ratu izmišljenom u svrhu odvlačenja pažnje sa seksualnog skandala američkog predsjednika. Kultni scenarist i dramatičar, David Mamet, u mnogome je pridonio zapletu koji je bizaran kao što to često znaju biti i stvarni događaji iz sjenovitog svijeta politike.

Nakon što predsjednika Sjedinjenih Američkih Država uhvate u skandaloznoj seksualnoj aferi 14 dana prije izbora, nastupa vrijeme za hitnu intervenciju, jer su predsjednikove šanse da ponovno bude izabran zbog toga minimalne. Stoga zaposlenica Bijele kuće Winifred Ames (A. Heche) kontaktira stručnjaka za hitne situacije - čovjeka iz sjene Conrada Breana (R. De Niro), koji smisli da je najbolji mogući način izlaska iz situacije izmišljanje rata. Brean angažira vrhunskog holivudskog producenta Stanleya Motssa (D. Hoffman), kako bi zajedno režirali i preko medija pustili fiktivni rat u Albaniji koji će predsjednik, opet fiktivno, herojski završiti, a sve u svrhu odvraćanja pozornosti od prave priče...
Izvrsna satira na temu medija i njihove manipulacije, dobitnica mnogobrojnih nagrada i nominacija - Dustin Hoffman nominiran je za Oscara u kategoriji najboljega glumca, baš kao i scenaristi Hilary Henkin i David Mamet za najbolje adaptirani scenarij. Oni su bili nominirani i za BAFTA-u, dok je redatelj Barry Levinson na Berlinskom festivalu dobio Srebrnog medvjeda. Nominacija nije nedostajalo ni na Zlatnom globusu, gdje su "Predsjedničke laži" nominirane u kategorijama najboljeg filma u kategoriji komedije/mjuzikla, Dustin Hoffman za najbolju mušku izvedbu, te Henkin/Mamet za najbolji scenarij.

Komentari (1)

Foto